I efterdyningarna av besluten om nedläggningen av akut kirurgi och ortopedi vid Sollefteå sjukhus, så inkom skrivelser till IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) som uttryckte oro för patientsäkerheten. Detta skedde perioden augusti till oktober 2017. Med anledning av detta valde IVO att öppna ett tillsynsärende mot Region Västernorrland.
Skrivelserna var författade av olika läkare verksamma i regionen. Vi har tagit del av detta underlag och det är tämligen omfattande. Totalt 29 sidor med diverse korrespondens. Så här beskriver IVO bakgrunden:
Det framgår inte av IVO:s beslut när tillsynsärendet öppnades. Men resulterande beslut, d.v.s. tillsynens resultat, är daterat 2018-06-18. Och i det undslipper inte Region Västernorrland kritik. Men den kritiken är inte det som detta inlägg intresserar sig för.
Istället är vårt intresse hur socialdemokraterna hanterat frågan. Vi vet att frågan om Sollefteå sjukhus har skadat S svårt. Partiet förlorade makten i Sollefteå. S har all anledning att försöka vara steget före i allt som rör RVN. Inget får lämnas åt slumpen. Skadereglering och misstänkliggörande av allt som inte är S-märkt, är och var av största vikt. Glenn Nordlund, då kommunalråd i Övik, skickades över till regionpolitiken. Han föreslogs som förstanamn till regionlistan under senhösten 2017. I samma veva som IVO inledde ett tillsynsärende mot Region Västernorrland kan man tro.
Den 25 april 2018 kunde man läsa i Allehanda att IVO-inspektörerna Andrea Blömer och Therese Olin varit på besök på Sollefteå sjukhus och träffat personalen. I juni samma år levereras IVO:s kritik.
Därefter val i september. Och nu i vintras meddelade IVO att tillsynsärendet avslutas, men påtalade samtidigt brister som borde åtgärdas.
En av de inspektörer som IVO skickade till Sollefteå sjukhus är aktiv socialdemokrat med tidigare förtroendeuppdrag i Öviks kommun – Therese Olin.
Under 2017 var Therese Olin styrelseledamot i Själevads S-förening. I den styrelsen återfanns också Kina Nylén, som är kommunalrådet Per Nyléns fru:
Therese Olin var även styrelseledamot påföljande verksamhetsår och hon återfinns i listan över socialdemokrater med förtroendeuppdrag i kommunen:
Är det någon som tror att Therese Olin var oberoende i förhållande till sitt uppdrag, när Region Västernorrland skulle sättas under lupp? Att det får gå till så här är skrämmande. Och nej, det spelar ingen roll om hon inte gjorde sig skyldig till något uppseendeväckande jäv i praktiken. En sådan här situation ska helt enkelt inte uppstå i ett friskt samhälle. Någon, hon själv eller någon annan, skulle ha dragit i nödbromsen och sagt: nej, det här är olämpligt.
Idag behöver inte Therese Olin pendla till IVO:s kontor i Umeå längre. Hon har nämligen, som oräkneligt många aktiva sossar före henne, fått en tjänst på Öviks kommun, där hon är jurist och dataskyddsombud.
Gammalt som gatan är fenomenet att sossar stöttar och utser sina gelikar till tjänster inom den kommunala verksamheten. En gång sökte en ung och ambitiös lärare med annan politisk färg än “sossarnas” tjänsten som rektor i Örnsköldsvik kommun. Vi talar nu om 1990-talet. Dåvarande ordföranden för Barn och Utbildningsnänden, ja nämnden hette så då, Anders Kvarnström, brölade högljutt och vettlöst ut följande till den sökande: Va fan tro du att du ä för’en? Tro du att du ska fo ärbet som rektor när du int ha samma uppfattning som vä? Hur fan tro du vi ska fo ijarning vore beslut om du int ha samma politisk uppfattning som ass? Du ska va jävlet gla att du överhuvudtaget, ettesöm Du bli ju född tå ass! För den sökande var nu bara till att vända i dörren, gå sin väg med en erfarenhet rikare. Förhållningssättet till skolans personal har knappast förändrats sedan dess och än värre blev det när näste ordförande tog vid, den idag som i kommunala sammanhang, tituleras “First Lady of the Community”, och idag 2019 när däckmontören från Mellansel tog över rodret kan utvecklingen bara gå åt ett håll, käpprätt åt helvete!