I två inlägg har vi skrivit om Region Västernorrland och sjukvården. Vi har konstaterat att västernorrlänningarna har en sjukvård som återkommande rankas som sämst i landet. Regionstyrelsens ordförande är Glenn Nordlund (S). Hans syster Anna-Belle Strömberg är riksdagsledamot och har på sistone gjort det till sin grej att attackera medborgarnas möjligheter att komplettera den statliga sjukvårdsförsäkringen med en privat dito. Strömberg hävdar att sådana privata försäkringar är ett snyltande på den offentligt finansierade sjukvården och att försäkringstagarna går före i kön.
Strömberg har inte hittat på detta själv. Hon har tagit till sig ett politisk narrativ (en berättelse) som socialdemokraterna har gjort till sin. Som vanligt bygger den på att skylla det illa fungerande på någon annan. Gärna då med inslag av avund. Anna-Belle Strömberg med bror och parti, vill att väljarna ska leva i villfarelsen att privata sjukvårdsförsäkringar är ett fenomen som endast hör höginkomsttagare och överklassen till.
Hur kan vi med säkerhet hävda det? Jo, helt nyligen presenterades resultatet av en utredning tillsatt av regeringen, just på området privata sjukvårdsförsäkringar. Utredarens resultat är förstås ett rent beställningsjobb. Ordet ”utredning” andas objektivitet och tjänstemannaförnuft. Så är inte alls fallet. En eller flera politiskt lojala tjänstemän tickar lön under en period och levererar sedan precis det som den politiska beställaren vill ha.
Utredningen om privata sjukvårdsförsäkringar föreslår bl.a. en lagändring som skulle medföra att en privat utförare – t.ex. en röntgenklinik – som har avtal med den offentligt finansierade sjukvården och därför levererar vårdtjänster till en eller flera regioner, skall vara förbjuden att leverera samma tjänster till privata beställare (i praktiken försäkringsbolag). Läs mer här.
Vi tänkte nu i all enkelhet berätta hur marknaden för privata sjukvårdsförsäkringar ser ut. Där inte annat anges, kommer uppgifterna från föräkringsbolagens branschorganisation ”Svensk försäkring”.
De vanligaste behandlingarna inom ramen för privata sjukförsäkringar tillhör området ortopedi och utgör 30% av samtliga behandlingar. Hud, öron/näsa/hals, gynekologi/urinvägar samt ögon, utgör vardera ca 10%.
En privat sjukvårdsförsäkring är vanligast inom manligt dominerade yrken inom bygg och industri. 64% av innehavarna är män. Små och medelstora företag med färre än 30 anställda dominerar. Vanligast är företag med upp till fyra anställda.
55% av de försäkrade har en inkomst som understiger brytpunkten för statlig inkomstskatt.
Nätsidan Arbetsvärlden anger att ca 680 000 svenskar har en privat sjukvårdsförsäkring. 70% har tecknat den via sin arbetsgivare. Den röda tidningen Dagens Arena uppger att hälften av fackförbunden erbjuder sina medlemmar privata sjukvårdsförsäkringar. LO har fattat ett principbeslut att inte göra det och därför återfinns inget av LO-förbunden bland dessa.
Båda lärarfacken erbjuder sina medlemmar en privat sjukförsäkring.
En vanlig sjukvårdsförsäkring som bekostas av arbetsgivaren, kostar denne 3-500 kr per anställd och månad. Den anställde som är försäkrad på detta sätt, få betala förmånsskatt för 60% av premien, vilket blir ett obetydligt belopp om 2-3 pizzor per månad.
500 kr per anställd och månad summeras till 6000 kr per år. Minns nu från föregående inlägg att kostnaden per capita för svensk sjukvård är 33 200 kr per år.
Anledningarna till att privata sjukvårdsförsäkringar säljs i allt högre omfattning är enkla att förstå: den offentligt finansierade sjukvården fungerar allt sämre och arbetsgivarna drabbas ekonomiskt av detta.
En installationsfirma eller ett mindre byggbolag har helt enkelt inte råd att förlora ett par dugliga arbetshänder i väntan på att Region Västernorrland ska leverera. Först får man betala sjuklön i två veckor. Därefter är man fortsatt utan arbetskraften och har ett rehabiliteringsansvar. Visserligen utan att behöva betala sjuklön, men samtidigt har man få eller inga möjligheter att lösa sina behov med tillfällig arbetskraft.
Att privat sjukvårdsförsäkring är vanligast i små, manligt dominerade företag, är alltså ingen slump alls. När Byggnads hellre tillvaratar socialdemokraternas intressen än sina egna medlemmars dito och överlåter till arbetsgivaren att ge arbetstagarna fungerande sjukvård i händelse av för arbetet hämmande sjukdom, är det en rakt upp och ned vämjelig fars.
Anna-Belle Strömbergs riksdagsarvode är 71 500 kr/månad. För eventuella ytterligare uppdrag i riksdagen får hon extra arvode. Därtill bekostar skattebetalarna hennes boende i Stockholm och resorna mellan hemmet i Örnsköldsvik och huvudstaden.
Om Anna-Belle Strömberg drabbas av sjukdom kan hon lägga sig på sofflocket och göra absolut ingenting. Riksdagsarvodet ramlar in ändå.
Anna-Belle Strömberg och broder Glenn Nordlund är dina företrädare i den svenska, representativa demokratin.
Fler inlägg
S tar verksamhetspolitisering till en ny nivå – startar ”Vårdanställdas S-förening”
Sjuk sjukvård: siffror och data på bemanningshaveriet
Gästinlägg: Offerkoftorna