12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Någonsin hört ordet ”stadsmässighet”? Inte vi heller. Men med bl.a. det ordet beskriver juryn det vinnande förslaget i den markanvisningstävling som kommunen utlyst för Kv Bryssel (som bl.a. är nuvarande parkeringsplätt bakom Systembolaget i centrum). Så här låter motiveringen i sin helhet:

”HSBs förslag har med önskvärd tydlighet svarat på markanvisningstävlingens målbild och förutsättningar. Den föreslagna bebyggelsen harmonierar med sin lugna och tydliga arkitektur både med intilliggande bebyggelse och med det omgivande stadslandskapet. Sockelvåningens lokaler med generösa skyltfönster mot gatan, de tydligt grupperade fasaderna med integrerade balkonger och loggior mot gatan samt ett gediget fasadtegel signalerar stadsmässighet. Bidraget presenter även ett genomtänkt förslag för parkeringslösning integrerad med attraktiv utemiljö för boende.”

(http://www.ornskoldsvik.se/byggaboochmiljo/aktuelltbyggaboochmiljo/aktuelltinombyggaboochmiljo/aktuelltbyggaboochmiljo/hsbvinnareimarkanvisningstavling.5.6bd19de215aceef007e13500.html)

Nätet vet dock besked och kan – tack Upplands Väsby kommun – lära oss vad stadsmässighet är. (https://www.youtube.com/watch?v=Zwm6Xf_acNA)

Ett litet citat ur klippet: ”…dom [husen] också är vackra, i någon mening”.

Utan att ha sett mer av förslaget än bilden ovan, så kan vi nog slå fast några saker:

Påståendet att sockelvåningen har lokaler med generösa skyltfönster, gäller uppenbarligen inte mot Lasarettsgatan. Ty där finns inga skyltfönster alls, med undantag för vad som verkar vara ett kafé på hörnet. Istället utgörs kvarterets fasad mot Lasarettsgatan av en död sträcka, med garagefönster och garageinfart, liksom någon typ av mur mot en innergård. Är det stadsmässigt att bygga varmgarage i den omedelbara stadskärnan 2017? Nej. Den sträckan kommer att te sig än mer död med detta bygge, än den gör idag. Ty grusparkeringen må vara ful och inte erbjuda något stadsliv. Men den ger lite djup i kvarteret.

Är huset särskilt vackert? Nej.

Finns det något speciellt över huset som gör det väl passande i stadsbilden? Nej. Glas, putsad cellplast och tegelfasad här och där. Naturligtvis i tegel utan tradition.

Vad är detta bidrags enda egentliga tillgång? Det som gör förslaget helt logiskt som vinnare? Svar: det är HSB som är byggherre. Ett av socialdemokratins många kooperativa skötebarn. Att någon annan än Riksbyggen eller HSB skulle kunna vinna denna markanvisningstävling, är förstås otänkbart i Örnsköldsvik.

Reservationsavtal kommer nu tecknas med HSB. Det skall bli mycket intressant att se vad köpeskillingen för tomten blir.

(Hur skulle man kunna ha gjort istället? T.ex. bygga i trä och i en stil som kopplar till den vackra arkitektur som finns exemplifierad i många hus från 1900-talets början och tidigare, i flera av Västernorrlands centralorter. En arkitektur som oftast träffar människor rätt i hjärtat. Till skillnad från ovan.)

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!