5 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Sossesåpan™ – Prolog

Sedan kommunreformen och bildandet av Örnsköldsviks kommun 1971, har Socialdemokratiska Arbetarpartiet haft ett oavbrutet maktinnehav i kommunen. Med undantag för i valet 2014, så har S erhållit egen majoritet i fullmäktige i samtliga val. [Rättelse: detta är inte sant ty valen 1973, 1976 och 1979 vann S 30 av fullmäktiges 61 stolar – vi beklagar felet]

Före 1971 styrdes de mindre kommunerna under lång tid av S. Men inte alltid genom egen majoritet. I kommunvalet 1950 så var det procentuella innehavet av platser i respektive småkommuns fullmäktige enligt nedan:

Anundsjö 45%

Nätra 57,5%

Själevad 67,5%

Arnäs 43,3%

Grundsunda 60%

Gideå 40%

Björna 48%

Trehörningsjö 40%

Dessa kommuner upphörde att existera genom sammanslagningen med Örnsköldsvik Stad 1971. I Örnsköldsviks Stad fick S 44% av fullmäktigestolarna i valet 1950.

Nedan några exempel på valkretsar och resultat för S där i valet 2014:

Bredbyn-Sörflärke 42,4%

Bjästa 60%

Köpmanholmen 56,7%

Nätra landsbygd 47,6%

Grundsunda Södra 31,1%

Billsta 35,9%

Trehörningsjö 33,8%

Örnsköldsvik Norra 42,2%

Örnsköldsvik Södra 47,4%

Man kan sammanfatta detta med att i bruksorterna har S en massiv majoritet. I de få kvarvarande landbygdsdelarna där jordbruket har spelat eller t.o.m. fortfarande spelar viss roll, är S som svagast (och C som starkast). Centralorten Örnsköldsvik hamnar mellan dessa ytterligheter.

Efter kommunsammanslagningen 1971 så har S innehaft majoriteten av de 61 stolarna i fullmäktige samtliga val, utom 2014. Toppåren är 1994 och 2004 med 35 platser. Bottenåret är 2014 med 28 platser.

Kommunreformen och flytten av landsbygdens folk till tätorter och centralort, har varit sossarnas stora lycka.

Det är viktigt att förstå detta: Örnsköldsvik har under mycket lång tid i praktiken varit ett enda partis angelägenhet. Situationen är fullt jämförbar med en enpartistat. Vad händer med tiden i sådana? Jo, man rör sig bort från meritokrati och mot en situation där släkt- och vänskap spelar större betydelse för möjligheten till karriär inom det politiska livet såväl som inom kommunens förvaltning, än den egna personens egenskaper, färdigheter och meriter. I Örnsköldsvik råder vad vi vill kalla för arvssocialism och det kommunalpolitiska livet har förvandlats till en såpopera.

Vi kallar den Sossesåpan™ och kommer presentera den som en serie avsnitt där sossarnas kommunalpolitiker granskas. Framförallt med avseende på släktskap.

ÖA publicerade den 14/2 2014 en artikel om sossarnas vallista inför stundande kommunalval. Rubriken på den artikeln var ”Många nya namn på S-listan i kommunen”. Av listans totalt 110 namn var 40 nya. Vi kommer titta extra på dessa nya namn, likaväl som vi kommer syna flera äldre namn. Därtill kommer vi titta på namn som innehar förtroendeuppdrag för S i kommunens verksamheter.

Den information vi använder oss av är offentlig och tillgänglig för alla genom grundläggande research. Det vi skriver kan stundtals vara insinuant. Men vi håller oss inom vad vi anser kan vara acceptabelt i häcklandet av politiker – som förtjänar att häcklas. Ingenting av det som publiceras i Sossesåpan™ är skvaller eller påhitt av karaktären hörsägen. Om vi tror, gissar eller förmodar, så skriver vi också det, och det är vi som skriver som tror, gissar eller förmodar. Ingen annan.

Varför skriver vi Sossesåpan™? Därför att det räcker nu. Det politiska maktinnehavet hos S måste brytas. Vi tittade helt enkelt på kommunens lista över personer med politiska förtroendeuppdrag för S. Där har sossarna gjort misstaget att ha den listan synlig på kommunens hemsida i alfabetisk ordning. Därför går det att se hur efternamnen upprepar sig som genom en märklig slump, bara genom att slänga ett snabbt ögonkast på listan. Vi nöjde oss inte med det, utan tittade djupare. Graden och omfattningen på nära släktskap är förskräckande. Ställd inför faktum går det inte att blunda inför möjligheten att nepotismen är institutionaliserad inom S i Örnsköldsvik. Något som förstås kommer att intensivt förnekas av sossarna själva. Därför har vi givit ett namn till dessa märkliga släktsammanträffanden på nära håll. Vi har döpt det till sosseslumpen.

Mycket nöje i TV-soffan framför Sossesåpan™!

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!