30 mars, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Örnsköldsviks kommun har ambitionen att bli Sveriges bästa skolkommun år 2020. Det är ett projekt som får oss att associera till Ikaros. Ni vet, den grekiske hjälten som med hjälp av fjädrar och vax tillverkade vingar och därmed kunde rymma tillsammans med sin far Daidalos från kung Minos. Ikaros flög för nära solen, varpå vaxet smälte och han störtade mot sin död.

Örnsköldsviks Allehanda skriver den 18/6 om hur både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet inte alls tror på kommunens målsättning. En representant för vardera förbund intervjuas och tidningen skriver bl.a.:

Enligt Lärarförbundets stora rankning hamnar Örnsköldsvik ända nere på plats 256 i kategorin ”Resurser till undervisningen”. I kategorin ingår alla kostnader för verksamheten utom lokaler och är ”ett mycket bra mått på om en kommun satsar på skolan”, enligt Lärarförbundets utredare. Det här är också kategorin där Örnsköldsvik presterar överlägset sämst i förhållande till andra kommuner.”
Plats 256 bland Sveriges 290 kommuner.

Bildningsnämndens ordförande Birgith Olsson Johansson, socialdemokrat naturligtvis, vill förstås inte tillstå något annat än att ”det går framåt”.

Grundskolechefen Mikael Breilin har inte mycket att säga:

”– Resultaten i grundskolan är såklart ett viktigt mått på hur framgångsrik skolan är. Vi har en positiv utveckling och det känns som att vi jobbar rätt och är på rätt väg, säger han.

Tillhör Örnsköldsvik landets bästa skolkommuner 2020?

Ja, något annat finns inte i mina tankar i alla fall, säger grundskolechef Mikael Breilin.”

Vem är då Mikael Breilin? Ja, utöver att vara grundskolechef i kommunen? Han är – trumvirvel, största möjliga tystnad – sosse. Vad annars? Vilken makalöst dum fråga. Det här är ju Övik: höga kommunala chefspositioner där verksamheten har politisk sprängkraft, måste förstås kontrolleras av partiet. Direkt, som i Mikael Breilins fall, eller indirekt genom lojaliteter som är mer svårupptäckta, men som likafullt finns där.

Mikael Breilin är alltså aktiv socialdemokrat. Han sitter i valberedningen i Domsjö S-förening. Det kanske låter som en oansenlig post, men det är det inte. Valberedningen är inte sällan den funktion i föreningar, politiska eller opolitiska, som visar var makten verkligen finns och Domsjö S-förening får väl lov att anses vara väl känd som den kanske mest inflytelserika av kretsföreningarna i kommunen. Det här styrks av det enkla faktum att Mikael Breilin har haft det politiska förtroendeuppdraget att vara styrelseordförande i Övikshem sedan 2011. Före det var han styrelseledamot i samma kommunala bolag. Då under styrelseordförande Lars-Olov Olssons skyddande vingar. Vem är det? – kanske en del läsare undrar. Jo, det är kommunens tidigare starke man och kommunalråd. Tillika omgift med Birgith Olsson Johansson. D.v.s. samma kvinna som är Bildningsnämndens ordförande och den som garanterat har bestämt vem som skulle få tjänsten som grundskolechef våren 2016. Den tjänst som nu Mikael Breilin innehar.

Granskning Örnsköldsvik påstår: endast i korrupta u-länder tillsätter man politiker på de högsta chefsposterna i den offentliga förvaltningen. Ett enpartistatens signum.

Det här inlägget kommer att per email skickas till ett antal lärare och rektorer, med en from uppmaning att låta elever på högstadium och gymnasium skriva uppsatser i samhällskunskapen på ämnet ”meritokratins fall – när partiet tillsätter partikamrater i offentlig förvaltning”. Då med utgångspunkt i dagens Sverige. Inte Kenya (blink, blink till Nolaskolan).

(Notera att ÖA inte nämner Mikael Breilins partitillhörighet).

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!