Av en slump ramlar vi på denna artikel i tidskriften Sveriges Natur. Och blir mycket överraskade. Artikeln handlar om utsläpp av den mycket giftiga metallen kadmium.
Kadmium är en tungmetall som återfinns i samma grupp som kvicksilver i periodiska systemet. Ämnet saknar känd biologisk funktion och är giftig för allt liv. Man kan säga att om kvicksilver är ett obehagligt ämne, så är kadmium kvicksilvrets elaka kusin.
I artikeln står att 2015 var Metsää Board i Husum Sveriges enskilt största utsläppare av kadmium och stod för nästan en sjättedel av hela landets utsläpp. Totalt släppte man ut makalösa 101 kg kadmium till miljön, varav 9 kg till luft och 92 kg till vatten. I Husum.
Metsää Board använder inte kadmium i sin process. Det är alltså inte en tillsatt kemikalie. Därför har det inte heller funnits några regler eller begränsningar för utsläppen tidigare. Istället kommer tungmetallen från insatt ved i processen. Fabriken använder helt enkelt ved från en sådan enormt stor areal, där veden tagit upp kadmium från marken, och detta kadmium koncentreras sedan i en utsläppspunkt – Husum – varefter det tillförs Kvarken och atmosfären.
Artikeln är skriven 2017 och i den framkommer att Naturvårdsverket har drivit en fråga i Miljödomstolen om att tvinga Metsää Board att installera rening på utsläppet. Utslaget föll till Naturvårdsverkets fördel och senast oktober 2018 skulle rening vara installerad.
Vi har varit i kontakt med handläggaren på Länsstyrelsen som har tillsynsansvar över Metsää Boards fabrik och han uppger att enligt bolaget togs en reningsanläggning i bruk i slutet av september 2018. De första resultaten tyder på en reningsgrad om 80-90%.
En satans stor miljösynd är alltså under åtgärdande.
Man kan ha åsikter om de historiska kadmiumutsläppen och fabrikens ansvar. Inte minst ansvaret för den närmsta omgivningen respektive den enorma ackumulerade mängd kadmium man tillfört havet. Men det finns en annan aspekt här som vi finner mer intressant.
Sveriges största punktutsläppskälla för kadmium har funnits i Husum i Örnsköldsviks kommun – hur har kommunen och lokalpressen hanterat saken?
Om vi börjar med Allehanda, så när vi söker på kadmium på nätsidan så får vi 4 sidor med totalt 35 träffar. Där återfinns artiklar om kadmiumförekomst i barnvälling, snus som tillför kommunalt avlopp kadmium, m.m. En futtig artikel nämner Husumfabriken i sammanhanget utsläpp, men då spelar koldioxid förstaviolin och kadmium omnämns bara i farten tillsammans med andra tungmetaller.
Söker vi istället på kommunens hemsida så får vi endast två träffar. En om fordonstvättar och en om farliga ämnen i varor.
Avloppsslam för jordbruksändamål får enligt Jordbruksverket endast försäljas om halten kadmium understiger 2 mg/kg TS (där TS = torrsubstans). År 2016 användes 69 500 ton torrsubstans avloppsslam som gödsel och det motsvarade 34% av årsproduktionen i svenska reningsverk (källa). Dessa 69 500 ton TS innehöll då max 2 mg/kg kadmium. Det blir totalt max 139 kg kadmium. Jämför det med vad Metsää Board släppte ut i havet på ett år – 92 kg. Mängderna har varit enorma.
Kommun och lokalpress har bara hållit käften. Desto mindre du vet, desto bättre. Andra vet vad som är bäst för dig. Du ska bara gå med dina futtiga batterier – som innehåller kadmium – till återvinningen och lämna till bättre folk att tänka på de stora frågorna.
Fler inlägg
Tips: Jan Blomgren om utbyggnaden av energiproduktion
S-glädje när världens största diktatur etablerar fabrik i Timrå
Tips: Den gröna bubblan – uppläst text av ekonomen Christian Sandström