Vad kommer tvärniten i världsekonomin att betyda för Domsjö Fabriker?
Domsjö Fabriker ägs av den gigantiska koncernen Aditya Birla, med säte i Indien och en omsättning (2019) på 48,3 miljarder US-dollar.
Omsättningen var alltså 483 miljarder kr. Det är knappt 50% av vad svenska staten omsätter. Aditya Birla är gigantiskt och Alfredshem med dess fabrik är en flugskit i koncernen. Domsjö Fabriker utgjorde en halv procent av koncernens omsättning förra året.
Domsjö tillverkar främst cellulosa, som är insatsvara i tillverkningen av viskos. Det senare är en fiber som blir till garn eller tråd och sedan används i textilindustrin. En industri som tvärdyker nu. H&M tappade 46% på försäljningen i mars:

Huruvida Aditya Birlas viskos återfinns i H&M:s konfektion idag, vet vi förstås inte. Men om H&M dyker, så är det nog en god indikator för hela branschen. Så sent som 2018 köpte H&M viskos av Aditya Birla.
På siten Emergin Textiles, kan man köpa marknadsrapporter om textilindustrin. Den 9 april publicerade man där detta:

Som synes har priserna på viskos fallit tungt i Kina.
Om vi inte kommer ihåg fel, så resulterade förra årets sparbetingkrav från indierna i att 80 Mkr skulle sparas. Det renderade neddragningar i arbetsstyrkan. Med det i åtanke ser det inte muntert ut just nu. Tänk, vore man en fluga på väggen i VD:s kontor, där i Alfredshem.
Handsprit i all ära, det är viskosen som är det intressanta.
(Kuriosa för socialdemokrater som läser bloggen: Domsjös produktion av cellulosa går in i Aditya Birlas tillverkning av viskos. En tillverkning som gång efter annan kritiserats för att vara såväl ett miljösvineri som en arbetarfientlig verksamhet, där arbetskraften exponeras för helt oacceptabla koncentrationer av bl.a. koldisulfid. Så, när ni demonstrerar för klimatet på torget där i stan eller firar digital 1 maj, så finns det vuxna människor som noterar att ni är genuint ointresserade av indiska arbetares villkor. Hä, hä och häpp, häpp. Förkovra er här.)
Fler inlägg
Andras fel
Så skapas en oligark – med skattepengar och S goda minne
S-glädje när världens största diktatur etablerar fabrik i Timrå