25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Kompetensregnet på näringslivsenheten

Återigen har vi ett blogginlägg liggandes som, så att säga, passeras av Allehandas politiske redaktör Tomas Izaias Englund. I dagens gratistidning står kommunens Näringslivsenhet på dagordningen. Läs den texten! Återfinns på sid 17 i tidningen.

Englund skriver bl.a. så här:

73A47D5C-D8A0-4412-A408-F27846259B51.jpeg

Med den formuleringen som bakgrund, låt oss presentera det inlägg som låg färdigskrivet:

Kommunen har en näringslivsenhet. Vi har i lite olika sammanhang berört denna i tidigare inlägg. Kommunen beskriver enheten så här:

B8B5842C-002F-4E0E-AFA5-48B8ACF20612

Näringslivsenheten skall stötta och hjälpa befintliga företag som vill växa och utvecklas, samt bidra till att nya företag etableras. Det här är förstås bara ord.

Så vad kan medarbetarna tänkas ha för utbildningar och erfarenheter? Matchar de ambitionen ovan? Vi tog en titt på de kanaler där sådant ofta kan utläsas – och här är resultatet:

Avdelningens chef är Fredrik Holmgren med titeln ”näringslivschef”. Något näringsliv är förstås inte Holmgren chef över. Enligt LinkedIn har Holmberg studerat ekonomi med inriktning marknadsföring. Han anger inte att någon specifik examen är avlagd. Under sin yrkesverksamma tid har han arbetat totalt 16 år i privat sektor och 12 år på kommunen. Under knappt 10 år var Holmgren projektledare för evighetsprojektet ”Världsklass Örnsköldsvik”.

Det är väl någorlunda goda meriter. Men det är besvärande med avsaknad av industriell erfarenhet hos näringslivschefen i en kommun så industrialiserad som Örnsköldsvik.

När man tittar på hans medarbetare på avdelningen blir man däremot lite undrande.

1. Kvinna, 16 år på kommunen som laboratorietekniker och miljöhandläggare. Nuvarande tjänst i drygt 3 år. Utbildad inom miljö- och hälsoskydd på univeritetet.

2. Man, 39 år i kommunal sektor, varav 32 år i Örnsköldsvik. 5 års erfarenhet från privat sektor i början av arbetslivet. Universitetsutbildad inom matematik, fysik, meterologi, miljö och hälsa.

3. Kvinna, 30 år på Örnsköldsviks kommun, bl.a. äldreomsorgschef och förvaltningschef. Nuvarande tjänst sedan 8 år. Utbildad ålderdomshemschef på vårdhögskola. Nyligen pensionerats.

4. Kvinna, 10 år på kommunen, bl.a. som hälsoutvecklare och inom ”hållbart resande”. Anger själv att hon numera jobbar på Övik Energi, men finns med i kommunens uppgifter som anställd på avdelningen. Utbildad i företagsekonomi på universitetet, samt hälsovägledning.

5. Man, anger ingen utbildning, anger ingen annan arbetslivserfarenhet än kommun, har tidigare arbetat bl.a. med fritidsgårdsfrågor, som utredningssekreterare och idrottsstrateg.

6. Kvinna, universitetsutbildad kulturadministratör och har studerat grafisk design. Driver en nätbutik där hon säljer healing, inklusive ”distanshealing”.

7. Kvinna, utbildad gymnasielärare och civilekonom. Inga egentliga erfarenheter från näringslivet.

8. Kvinna, yrkesutbildad från affärsskolor. Gedigen erfarenhet från bankverksamhet.

9. Man, saknar akademisk utbildning, tidigare idrottsproffs. 16 års erfarenhet som företagare inom ”mental coaching”, ledarutveckling och föreläsning.

En superkort summering av ovan:

De som har högre utbildning har i flera fall fel högre utbildning. De som saknar högre utbildning har fel erfarenheter. En av nio, nr 8, har ett för området förtroendegivande CV (mycket förtroendegivande t.o.m.). Den industriella närvaron i form av utbildning eller yrkeserfarenheter är noll.

Det är det här du finansierar via skattsedeln.

Chef över Fredrik Holmgren är ”tillväxtchefen” Vanja Östman. Vi återkommer till hennes kvalifikationer.

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!