”Tillsyn och kontroll spelar ingen roll När länsstyre och kommun kammar noll I tjuveri man går fri Ingen står de svaga bi De styra till egen börs me' full koll”
I veckan har Svt Västernorrland sänt reportage om både Herrgårdsparken och fiberbanken i Köpmanholmen. Äntligen. Och notera att det krävdes en journalist från Sundsvall, då inget av reportagen är gjorda av den filial Svt Västernorrland har i Övik.
Fiberbanksreportaget är bra, medans reportaget om Herrgårdsparken är mindre bra. Vi vill kommentera det senare och därefter ta upp en frågeställning som utelämnades i båda reportagen. En frågeställning som bilden som illustrerar det här inlägget skvallrar om.
Inslaget om Herrgårdsparken koncentrerade sig helt och hållet på den mindre del av området som gränsar till parken och är förorenat med dioxiner. Det område som inkluderar Saras brygga och den grillplats som nu är riven. Mer än en läsare lär ha badat här i sin ungdom. Liksom läsares barn lär ha gjort så. Inklusive skribentens. Utan att ha en aning om områdets historia.
Det som knappt berördes var den s.k. Herrgårdstippen, vilken vi skrivit om i flera inlägg. Den gamla barkdeponin, sedermera tipplats för kvicksilverförorenat industriavfall från fabriken och muddermassor från hamnområdet. Tippen ligger i direkt anslutning till parken. Hade Svt besökt platsen under sommarhalvåret, hade de sett från parkens gångstig hur sjuk växtligheten är på tippområdet. Det beror på att tippen gasar kvävegödning i de nedbrytningsprocesser som pågår under mark. Tippområdet är inte heller avstädat. Bland grönskan döljer sig skräp och skrot, inklusive ett från parkstigen tydligt synligt bilvrak. Det här vill kommunen göra till naturreservat.
Herrgårdstippen har förorenat den betydande vattentäkten i grusåsen som stora delar av området vilar på. Djupborrat vatten i detta område kan man glömma. Grusåsens vatten strömmar i nordvästlig riktning och tränger helt eller delvis upp i Åfjärden på rödmarkerat område i bilden nedan. Isen där är vintertid porös och förrädisk. Även riktiga vintrar när kylan är hård och ihållande. Detta är en möjlig transportväg för tippens skatter ut i Åfjärden, för vidare transport till en skärgård i världsklass.

Över till den frågeställning som Svt inte tar upp: det politiska ansvaret.
Ser ni vem som döljer sig därunder texten i bilden längst upp? Elvy Söderström var kommunalråd, både när kommunstyrelsen beslutade att gå vidare med att anlägga Herrgårdsparken och när det 2006 beslutades att satsa på hamnen i Köpmanholmen. Den stackars hamnchefens ord om hamn sedan ”urminnes tid” förvränger – om än förmodligen oavsiktligt – helt historien.
Vi kommer visa hur sossarna konsekvent har ”satsat” på hamnen och hur det dels inte blivit någon ekonomisk aktivitet av dessa satsningar, dels hur allt har gjorts utan riskbedömning av hamnverksamheten ovan fiberbankens inneboende gifter.
Fler inlägg
Tips: Jan Blomgren om utbyggnaden av energiproduktion
Tips: Den gröna bubblan – uppläst text av ekonomen Christian Sandström
Sevärt: Föreläsning med grundaren av Greenpeace