13 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Nylén fattar ingenting – fråga istället bankerna och fastighetsägarna om de kommer att ta sitt ansvar

Närmare Gud till mig

Sankte Per som håller folket kär
nu vill dem solidariskt va’ när.
Alla bli lika sjuka
ihop vi under duka.
Ingen ska lämnas utanför här.

Kommunalrådet Per Nylén kan möjligt gå till historien som den sämste av politiska taktiker kommunen skådat. Mitt i en epidemi vill han ”få igång utelivet”:

Från Örnsköldsviks Allehanda

Endast timmar efter att Per Nyléns förvirrade idéer publiceras på Allehandas nätsida, håller Folkhälsomyndigheten presskonferens och meddelar att en ny författning expressbeslutas, som inskränker restaurangers verksamhet:

Från Aftonbladet

Att Per Nylén är misslyckad som politisk taktiker, må det nu vara som det är med. Inte gråter vi oss till sömns över att företrädare för det maktbärande parti vi vill bli kvitt i kommunen, är politiskt inkompetenta. (Värre är väl att denna man är tjänstledig gymnasielärare).

Problemet är bara detta: i det här fallet är omdömeslösheten en direkt risk för kommuninvånarna.

Kommunalrådets ambition är det dock inget fel på, i grund och botten. Alla vill vi att rådande situation skall ge så liten ekonomisk skada som möjligt för inte bara restauranger, utan alla kommunens företagare. Arbetstillfällen föregås av att företag skapas, även om det nu inte är en socialistisk sanning. Utan företag, få arbetstillfällen och ingen finansiering av arbetstillfällena i offentlig sektor.

Men krögare, pizzabagare och hamburgervändare hjälps inte av att en sossefigur tror att han kan leka socialingenjör med folkets konsumtionsvanor. Folket vill inte gå på restaurang i en epidemi och då går inte folket heller på restaurang.

Vad ska man då göra? Säga som det är. Restaurangsektorn kommer falla ihop helt i efterfrågebemärkelse. Hur ska vi undvika konkurser på löpande band i den likviditetskris som uppstår? Ja, den frågan borde journalisterna ställa till banker och fastighetsägare. Dessa är nämligen de som kommer välta restaurangerna. Uppskov på hyran, reducerad hyra under en period, uppskov på ränta och amortering. Det är frågor som borde upp på bordet. Per Nylén behöver inte blandas in överhuvudtaget.

Och när denna medicinska och ekonomiska prövning är över, då tar vi, folket, vårt ansvar och besöker restauranger och etablissemang som aldrig förr.

(Vi påminner också om sosseskapelsen CESAM, Centrum i Samverkan. Där ska fastighetsägare, verksamhetsutövare och kommunen samverka. Vi gissar att när den konstruktionen nu sätta på prov, så kommer den inte hålla måttet, utom möjligen i förhärligande Allehandaartiklar signerade Tavér eller Eurenius. Snarare riskerar CESAM bli något av ”två slår den tredje”).

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 36

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!