9 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Ekonomin – vad säger industrins företrädare?

Övik är en av de kommuner i landet som har högst export per capita. Kanske högst.

Exporten består framförallt av varor från klassisk norrländsk industri eller dess moderna motsvarigheter. Virke från Höglandssågen lastas, efter justering och torkning i Domsjö, på fartyg med destination Storbritannien eller Saudi Arabien. Metsä producerar kartong. Domsjö fabriker tillverkar cellulosa, som är insatsvara i produktionen av viskos, som i sin tur blir till textilfiber och slutligen tyg till klädtillverkning. BAE Systems Hägglunds tillverkar bandvagnar och stridsfordon. Sanmina tillverkar elektronik för medicinteknik och industri.

Listan kan fyllas på med företag i fallande storlek.

Coronaviruset slår uppenbart mot världsekonomin. Hårt och brutalt. Konsumtionen faller som en sten. Börserna likaså.

Hägglunds verksamhet beror inte av världskonjukturen. Åtminstone inte i det korta tidsperspektivet. Hur det är med Sanmina vet vi inte (skriv gärna i kommentarerna). Men Metsä och Domsjö fabriker är leverantörer på en marknad som drivs av den allmänna konjukturen i världen och inte minst av privatkonsumtion.

Dessa två företag har runt tusen anställda mellan sig. I underleverantörsledet tillkommer ett betydande, men för oss okänt, ytterligare antal. En avsevärd andel av den privata arbetsmarknaden i kommunen. Och en betydande källa till inkomstskatt för kommunen.

Det är lite märkligt att media ännu inte börjat intervjua industrins företrädare på de större arbetsplatserna. Vi finner ingenting hos varken Allehanda, P4 eller Svt Västernorrland. Vad väntar man på? De finns trots allt endast ett telefonsamtal bort.

Ja, förstås, Allehanda ska ha livesändning med ”expertpanel” imorgon fredag. Det återstår att se hur den panelen slutligt blir sammansatt. Hela upplägget framstår som ett mycket omständligt sätt att förmedla nyheter.

Varför inte istället börja med att ringa Domsjö Fabrikers VD? Där torde risken vara högst att vikande efterfrågan i efterföljande led påverkar orderingången.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.6 / 5. Vote count: 29

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!