12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Öviks ledamot i överförmyndarnämnden hoppar av – vem känner sig manad att ta över?

Idag är det fullmäktige. Ett av ärendena är att utse en ny ordinarie ledamot i den med Umeå m.fl. kommuner gemensamma överförmyndarnämnden. Detta då tidigare ledamoten Annika Westin avsagt sig förtroendeuppdraget, liksom sin plats som ersättare i fullmäktige.

Under 18 år var Jan-Olov Häggström ensam överförmyndare. Hela den arbetskultur som överförmyndarkansliet gett prov på i Arne Gavelin-affären, kan med fog påstås vara hans verk och arv. Häggström slutade 2016 och hade då lyckats utöva tillsyn på både partibröder och sin egen fru. Båda hade nämnligen hunnit passera som förvaltare genom årens lopp. Ett groteskt jäv.

Annika Westin tog över efter Häggström och satt ensam som överförmyndare till 2018 års utgång. Fr.o.m. 2019 uppgick Övik i den gemensamma nämnden, där hon blev ordinarie ledamot. Arne Gavelin sattes under interimistiskt förvaltarskap hösten 2018.

Vem vill ta över detta förtroendeuppdrag? Centrum för rättvisa (CFR) driver Gavelins fall och även om Allehanda vägrar skriva om saken, så försvinner den inte. CFR har en mycket hög andel vinnande fall. Rimligen beror det på att de åtar sig fall där saken är behjärtansvärd OCH chansen till framgång bedöms som hög. Att sitta som ledamot i överförmyndarnämnden om och när utsocknes kritik riktas mot dess historiska verksamhet – kanske i riksmedia – hur roligt är det? Inte alls.

Och vad tusan ska Allehanda göra om Gavelins fall blir en riksnyhet i framtiden?

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 34

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!