12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Övik Energis årsredovisning – läs inte om du upprörs över nätavgifter

Vi tittade häromdagen på Örnsköldsvik Airports årsredovisning. Nu vänder vi blicken mot Övik Energi. Nedan kallar vi Övik Energi för ”bolaget”, men avser koncernen. Övik Energis verksamheter är nämligen delvis uppdelade i olika bolag. Det har ingen egentlig betydelse här.

Bolaget beskriver sig självt så här i årsredovisningen: ”Övik Energi är ett energi- och fibernätsföretag som finns till för, och ägs av, alla som bor i Örnsköldsvik”. (Återigen ser vi fenomenet att kommunmedlemmar anses bo i ”Örnsköldsvik” och inte i ”Örnsköldsviks kommun”).

Övik Energi är verksamt inom flera områden. Man producerar och distribuerar fjärrvärme och -kyla, samt el, men har även bredband, processånga, m.m. i sitt utbud. I detta inlägg tittar vi uteslutande på el. Förmodligen blir det fler inlägg om Övik Energi. I det äldre inlägget Övik Energis fruktansvärda facit kan du läsa om bolagets ekonomiska historia.

Omsättningen var 771,1 Mkr år 2019. På det blev rörelseresultatet 97,2 Mkr. Resultatet efter finansiella poster var +75 Mkr. Att 22,2 Mkr förvinner i finansiella poster beror på bolagets gedigna belåning. Övik Energi har lån på 1,3 miljarder kr, varav 715 Mkr till kommunens internbank. Räntekostnaderna summerades därför till 27,2 Mkr. Efter skatt och bokslutsdispositioner blev det ett resultat på +61,8 Mkr.

Av omsättningen stod elhandel för 193,1 Mkr och eldistribution för 78,4 Mkr. Men titta nu vad dessa respektive verksamheter lämnar för rörelseresultat (vinst före skatt, finansiella poster, m.m.):

Elhandeln lämnar 2 Mkr i rörelseresultat på en omsättning om 193,1 Mkr. Att distribuera elen ger däremot 33,5 Mkr i rörelseresultat på en omsättning om 78,4 Mkr.

Styrelse och VD Kristina Säfsten erhöll totalt 1,9 Mkr i lön och arvoden under räkenskapsåret. Tillkommer sociala avgifter.

I en utmärkt sammanställning av Allehanda över de bolag som betalar högst löner, kvalar Övik Energi in på nionde plats, med en genomsnittslön på 470 000 kr. Det är ingen hemtjänstlönenivå, om man så säger.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.6 / 5. Vote count: 23

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!