12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Avslöjar: Fallskärmsskandalen hos Din Tur – en sosseprodukt från Övik

Idag skriver MittMedia, inklusive Allehanda, om att en f.d. direktör för Kollektivtrafikmyndigheten (Din Tur) har erhållit en frikostig fallskärm på över en miljon kr, trots att hon slutade på egen begäran.

Kollektivtrafikmyndigheten är ett kommunförbund mellan Västernorrlands kommuner och alltså politiskt styrt. Nuvarande ordförande i förbundsstyrelsen är moderaten Per Wahlberg.

Wahlberg svarar på frågor. Nedan ett utdrag ur artikeln:

”Ett faktum som kommunförbundets ordförande Per Wahlberg (M) beklagar.

– Jag förstår om du blev förvånad. Det blev jag också själv när jag fick se avtalet och den paragrafen, det är olyckligt, säger Per Wahlberg.

Han betonar att det här var en uppgörelse han ärvde av sin föregångare, som skrev det ursprungliga anställningsavtalet.”

Det är förstås närmast kriminell misshushållning med våra skattepengar när politiker skriver sådana anställningsavtal.

MittMedias artikel följs omgående upp med en S-ledare av Susanne Sjöstedt. Hon skriver upprört under rubriken ”Men sluta slänga pengar på chefer som sagt upp sig!” bl.a. så här:

”Ordföranden för Din Tur, Per Wahlberg (M), slår ut med händerna. Avtalet man hänvisar till var det nån annan som förhandlade, han har bara ”ärvt” det. Men håller med om att det är ”olyckligt”.”

I MittMedias artikel anges inte vilken politiker som har undertecknat det ursprungliga anställningsavtalet. Men det kan vi nu avslöja. Och det får S-ledarskribenten Susanne Sjöstedt att i bästa fall framstå som inkompetent. I sämsta fall som en direkt bedräglig figur.

Avtalet har undertecknats av framlidne socialdemokraten Lars-Olof Olsson. Han var fram till sin bortgång 2018 ordförande i Övikshem och Kollektivtrafikmyndigheten. Han hade en lång socialdemokratisk karriär bakom sig i Öviks kommun, bl.a. som kommunalråd. Även den fallskärmshoppande f.d. direktören är från Övik.

Enligt MittMedia har styrelseordförande Per Wahlberg anlitat arbetsgivarorganisationen Soboro, för att tolka anställningsavtalet. Den f.d. direktören vände sig i sin tur till sitt fackförbund, Civilekonomerna. Fack och arbetsgivarorganisation skall ha varit överens om tolkningen av avtalet.

Här bör påminnas om att regionen styrs av en ohelig allians mellan S, M och L.

Snasket, det politiska kletet, vänskapskorruptionen och inkompetensen – det tar aldrig slut.

[En kommentar om avtalet, som vi inte kommer att följa upp, då det ligger utanför bloggens ämnesområde: vi förstår inte hur fack och arbetsgivare kan vara överens om denna, för den anställde, extremt välvilliga tolkning. Formuleringarna under rubriken ”UPPSÄGNINGSVILLKOR” i avtalet är sannerligen inte självklara. Vill man söka en förklaring till varför moderaten Per Wahlberg lägger sig platt inför sin socialdemokratiske företrädares diffusa formuleringar, så står den nog att finna i själva den politiska allians S+M+L som styr regionen.]

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 38

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!