12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

IOGT-NTO m.fl. får bidrag igen – köper S politisk lojalitet?

Vi har nyligen visat att RFSL Västernorrland får 45 000 kr i bidrag av kommunen för:

”Sociala mötesplatser för unga och unga vuxna, utbildningar och föreläsningar, deltagande i Pride och Newcomers som är ett nätverk för asylsökande och papperslösa hbtqi-personer.”

Samtidigt fick Frälsningsarmén 40 000 kr för soppköksverksamhet. Men det var inte bara dessa två organisationer som emottog skattebetalarnas pengar. Nej, nej.

Samma vända med redovisning av delegationsbeslut, visar att även nedan organisationer erhöll bidrag:

Pingstkyrkan, Elimförsamlingen, Föräldraföreningen mot narkotika, Örnsköldsviks frivilliga samhällsarbetare, Örnsköldsviks Barnens Dag-förening, Kvinnojourföreningen Kvinnogemenskap, samt Sällskapet Länkarna, erhöll totalt knappt 1 Mkr i bidrag till diverse behjärtansvärda ändamål. Tillkommer Frälsningsarmén och IOGT-NTO med tillsammans 85 000 kr i bidrag.

Låt oss slå fast några saker som alla borde kunna vara överens om, oavsett personlig politisk uppfattning (vi nämnde några av dem häromdagen):

Skattemedel och offentliga resurser är ändliga och begränsade. Därför måste man prioritera i deras användning. Alla kan inte få allt de efterfrågar av offentlig sektor (inklusive särfallet ”kommunen”). S är ett parti med socialistisk värdegrund och föredrar alltid att ”välfärdstjänster” utförs i offentlig regi.

Med detta i åtanke, är det rimligt att lägga 165 000 kr på kolloverksamhet för 50 barn? Vilka barn får åka på sådant kollo? Varför är bidraget 3300 kr per barn? Visst, om alla barnen är medellösa barfotabarn och kollo är det som kommer göra hela skillnaden i deras liv, så är pengarna väl spenderade. Vi tror inte för en sekund att det fungerar så.

En mer påtagligt nyttig verksamhet är kvinnojouren. Ovedersägligt finns det kvinnor som misshandlas och förföljs av sina före detta män. Korttidsboende för dessa brottsoffer måste finnas. Men varför inte i kommunens regi? Helt plötsligt är inte den socialistiska värdegrunden så viktig. Om det är livsavgörande med sådan verksamhet, varför är den inte kommunal?

Och hur kommer det sig att en S-marinerad kommunförvaltning sölar ut pengar till religiösa samfund för diverse verksamhet? S gör nära nog i byxorna av indignation över blotta tanken på en kristen skola. Det går inte ihop, detta.

Mest iögonfallande är dock att pengar och annat stöd, gång efter annan delas ut till nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Likt SSU, har IOGT-NTO ett lotteri som ekonomisk bas för sin verksamhet. Det heter ”Miljonlotteriet” och är Sveriges näst största. Omsättningen är 500 Mkr och de senaste 10 åren har det lämnat ett överskott om makalösa 2 miljarder kr. (Kuriosa: av rent matematiska skäl är man en idiot om man spelar på detta lotteri). Lotteriverksamheten har 60(!) anställda.

Från Wikipedia:

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero kan beskådas nedan, längst till höger, under besök i Övik. Nykterhetens förkämpe, men minner mest om en riskkapitalist. (Bilden från Allehanda).

I IOGT-NTO:s led i Övik återfinns såväl pensionerade journalister som inflytelserika S-politiker (säkert andra partitillhörigheter också). Med sådana medlemmar underlättas förstås äskande av kommunala bidrag.

Men det räcker inte. Pengar byter sällan ägare utan att donatorn förväntar sig att ett mål, annat än mottagarens verksamhet, uppnås. Vi menar att här nyttjas i politiska syften den urgamla sanningen bit inte den hand som föder dig. Genom låtsasjobb i tjänstemannaleden på kommunen och frikostiga bidrag till föreningslivet, så köper man i praktiken politisk lojalitet. Det är en slags institutionaliserad korruption.

De enskilda individerna i verksamheterna uppfattar förstås inte saken så. Och det behöver inte vara något fel på deras moral och vilja att i sina verksamheter göra gott. Icke desto mindre är de snärjda i ett sammanhang där den politiska makten kontrollerar de ekonomiska medel de förfogar över.

Det krävs 13 fritidspedagoger som arbetar heltid med en lön på 29 000 kr/månad, för att årligen gno ihop till 1 Mkr i kommunalskatt och på så sätt finansiera bidragen ovan. En av dessa arbetar i ett halvt år för att tillhandahålla skatten till bidraget till IOGT-NTO – organisationen som årligen har 200 Mkr i intäkter från sitt lotteri.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 26

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!