Vi har tagit del av kommundirektör Magnus Haglunds anställningsavtal och ger dig nu möjlighet att göra detsamma.
Avtalet är underskrivet av tidigare kommunstyrelses ordförande, Glenn Nordlund. Han som nu är regionråd och brottas med underskott i hundramiljonersklassen. Stackarn trodde nog att RVN inte kunde falla ytterligare i misär, när han accepterade att bli förstanamn i regionvalet.
Haglunds månadslön var 2018 vid undertecknandet 93 350 kr. Drygt 1,1 Mkr på året. Med modesta lönehöjningar torde den närma sig 100 000 kr idag.

En kommun måste ha en kommundirektör. Kravet ställs i kommunallagen och lyder:

”Styrelsen” ovan är alltså kommunstyrelsen, vars ledamöter är förtroendevalda som utses av fullmäktige.
Kommundirektören är i någon mening först anställd och sedan utsedd till direktör – i den ordningen. Det är viktigt för att förstå nedan del av anställningsavtalet.

Punkt 1, Haglund anställs. Punkt 2, han förordnas till kommundirektör.
Och så den underbart sköna punkt 3, som säger att om kommunstyrelsen väljer att inte förlänga förordnandet som kommundirektör, så ska Haglund erbjudas andra arbetsuppgifter inom kommunen med bibehållen 80%-ig lön.
Magnus Haglund kan alltså våren 2022 förvandlas till dagisfröken med runt 75 000 kr i månadslön.
Skulle arbetsgivaren avsluta anställningen, så har Haglund lön i 6 månader. Totalt 560 100 kr. Huruvida han under den tiden skall inställa sig för tjänstgöring eller inte, framgår inte.
Låt oss fundera lite över det här med lön. Kommundirektör Haglunds lön framgår ovan. Kommunalrådet Per Nylén – kommunens högste politiker – arvoderas med 73 590 kr i månaden. Det kommunala bolaget Övik Energis VD Kristina Säfsten har en lön som överstiger 100 000 kr i månaden.
Här snurrar alltså skatteutbetalningarna som ett chokladhjul på nöjesparken. Och den som inför varje spel sätter snurr på hjulet, är Arbetarpartiet Socialdemokraterna. Samma parti som i sina retoriska figurer försäljer fördelningspolitik och social rättvisa. Inte sällan kryddat med beskyllningar högerut om misshushållning med skattemedel.
Men de löner partiet själva har betydande, ja närmast direkt beslutsrätt över, har man alltså låtit skena och löpa amok.
Att sosseväljare accepterar detta, är fullständigt oförståeligt.
Om SverigeDemokraternas partiordförande, Patrik Wikner och de övriga SD-ledamöterna vore lite mer aktiva i fullmäktige och media, så vore nog Socialdemokraternas mångåriga maktinnehav över efter valet 2022. Men, när tystnad är det allenarådande och kommunen saknar ett oppositionsråd värt namnet, trots det höga försörjningsstöd (56.865 kr/mån) som utbetalas av skattemedel till henne varje månad, utan att någon prestation avkrävs eller utförs, ja då lunkar det på som vanligt, dvs säga som en rektor vid Sörlidenskolan en gång uttryckte sig, ”En bra dag är en dag när ingenting händer.” Det torde också vara det motto som tillämpas av både Anna-Britta Åkerlind och partiledare för de övriga partierna i fullmäktige.