Vi återvänder här till Allehandas vikarierande liberale ledarskribent Elias Rosell.
I anslutning till att kryssningsfartyget MV Artania besökte Övik, så skrev Rosell nedan ledare:

Fartyget låg på redden under sitt besök. Sålunda kunde hon inte anslutas till landström om sådan till äventyrs hade funnits, vilket inte är troligt. Därför måste fartygets el genereras för egen maskin, vilket ger utsläpp till luft. Ofarlig CO2, mindre hälsosam NOx och SOx (svaveldioxid), samt partiklar.
I sammanhanget fartygstrafikens miljöbelastning har inte minst svavelutsläpp i Östersjöområdet diskuterats. Det finns olika krav på svavelutsläpp beroende på var ett fartyg framförs. Kemikalieinspektionen skriver på sin hemsida:
”Sedan 1 januari 2015 gäller skärpta gränsvärden för hur mycket svavel som får förekomma i bränsle som används på fartyg. Gränsvärdena skiljer sig åt beroende på var fartyget befinner sig. Ett marint bränsle med en svavelhalt som överstiger 0,1 viktprocent får inte användas i svenskt inre vatten, Östersjöområdet, Nordsjöområdet eller i Nordamerikaområdena. Saluföring, överlåtelse eller användning av ett marint bränsle vars svavelhalt överstiger gällande gränsvärden är inte tillåtet.”
Titta nu på den lilla bilden ovan som visar MV Artania på Örnsköldsviksfjärden. Bakom fartyget finns Domsjö Fabriker. Hur tror du läsare att fartygstrafikens svavelutsläpp står sig mot Domsjös utsläpp av svavel?
På sidan Sveriges miljömål framgår att sjöfarten i Östersjön ger upphov till utsläpp av 10 000 ton SOx årligen:

På Länsstyrelsens sida finner man nedan:

Domsjö Fabriker släppte alltså år 2018 ut 574 ton SOx. Det är drygt 5% av vad all fartygstrafik i Östersjön släpper ut.
Fast då från en punktformig utsläppskälla. Det är inte en slump att det varmgalvade räcket på bron i Sund är upprostat.
Om det lär det inte bli några ledare.
Fler inlägg
Tips: Jan Blomgren om utbyggnaden av energiproduktion
Tips: Den gröna bubblan – uppläst text av ekonomen Christian Sandström
Sevärt: Föreläsning med grundaren av Greenpeace