Tidigare i veckan meddelade Region Västernorrland att regioninvånarna endast bör söka vård på vårdcentralerna för akuta besvär. Sjuksköterskorna är nämligen upptagna med covid19- och influensavaccinering.
En i sanning makalös uppmaning, som verkar gå såväl journalister som ledarskribenter förbi (oavsett politisk färg). Ja, SVT stötte förstås upp meddelandet och tuggade det en vända, varpå det slank ned igen. Inte en kritisk fråga ställdes.
Vad är akut besvär? Det är inte helt lätt att svara på och ibland individberoende. Hoppa därför över den frågan. Ställ en annan fråga istället: hur många cancerfall upptäcktes genom att den drabbade sökte vård för icke akuta besvär? En knöl i armhålan, misstänkt blod i avföringen eller en besvärande rethosta som inte går över.
Hur många cancerfall som upptäcks som akuta besvär har en god överlevnadsprognos?
Nej, vi har ingen medicinsk expertis. Men något skär sig när det styrande politiska etablissemanget ena dagen talar om för befolkningen att de är så lyckligt lottade som lever i ett så rikt land, för att nästa dag uppmana till frivillig vårdransonering.
Det tokiga stannar nu inte heller här. I sammanhanget finns sakförhållanden du läsare bör fundera över.
Endast läkare och sjuksköterskor får ge vaccinationssprutorna. Varför då? Det finns säkerligen bland bloggens läsare undersköterskor som är tillräckligt gamla för att ha varit med om hur deras yrkesgrupp fråntagits alltmer ansvar. Utbildningshysterin och -inflationen håller på att slå knut på snart sagt hela samhället. Självklart skulle undersköterskor kunna snabbutbildas i att ge vaccinationssprutor. Allt annat synsättet är skråtänkande idioti.
Men icke. Istället får vi veta från Region Västernorrland detta:
”Alla som ger vaccinet mot covid-19 måste vara legitimerade sjuksköterskor och ha en särskild utbildning för ändamålet.
– Det räcker inte med de pensionerade sjuksköterskor och läkare som arbetar med det här nu. Vi kommer troligen att även behöva sjuksköterskor från primärvården, säger Anna-Lena Lundberg [områdesdirektör].”
Det är inte konstigt att det råder en personalkris i vården och värre kommer den bli. Nedan bild är från vårens beslut om gymnasiedimensionering i bildningsnämnden.

Notera antalet platser på vård- och omsorgsprogrammet. Jämför med platserna på t.ex. frisörprogrammet eller estetiskt program. På ren svenska: hur i helvete ska detta sluta i framtiden?
Det ältas mycket arbetsmiljö när arbetskraftssituationen inom vården diskuteras. Vi tror inte ett smack på det där. Det upplevda omaket i arbetet kopplar starkt till den låga lönen. Höj lönerna och en hel del klagomål på arbetsmiljön skulle försvinna. På sikt skulle också rekryteringen till vårdyrkena bli bättre. Samma sak gäller andra samhällskritiska yrken där politiskt styrd offentlig sektor sätter lönen. Polisyrket är ett mycket gott exempel. Svanhopp råder därifrån och den låga lönen anges specifikt som en viktig orsak.
Men se det ligger inte i socialdemokraternas intresse. Bli vid din läst kvinna. Vårdanställd, låg lön och honkön? Grattis, du är en kärnväljargrupp. Männen i industrin fick sina arbetsförhållanden och framförallt löner, rejält justerade uppåt. Resultatet är att de i mycket stor utsträckning har slutat rösta på S. (Se som sagt Uppdrag gransknings mycket bra program från i onsdags).
Skulle samma sak ske med vård- och omsorgspersonal, så vore det godnatt för partiet. Endast bidragsproletariatet i betongghettona skulle återstå som trogen väljargrupp, när de idag tämligen åldersstigna traditionsröstarna gått ur tiden.
Det kommer f.ö. att skrivas avhandlingar på hur coronahanteringen åsidosatte annan vård och vilka följder det fick.
Fler inlägg
Sevärt på nätet: sjuksköterskor om covidvaccin
Covid19-vaccin och “allvarlig biverkning”
Ett faktum som förtjänar spridning