Nyligen har vi fått höra att Region Västernorrland, RVN, kan vara på väg mot ett minusresultat på 700 Mkr. Det vore ungefär 2800 kr per länsinvånare. Det dubbla per produktiv invånare. Som orsak anges kostnader för bemanningspersonal och pensionsåtaganden. Regionrådet Glenn Nordlund intervjuas av P4 Västernorrland om saken och hummar att RVN nog måste lära sig hantera pengar bättre, men att nu behövs framförallt hjälp från regeringen.
Någon annan ska betala, alltså.
Kan vi slå fast en sak här? Sossarna har haft länet i ett järngrepp i en mansålder. De har onekligen haft tid att öva på hur ett samhälle ska förvaltas framgångsrikt.
Ändå frågar ingen journalist hur det kan ha blivit så här eller vem som bär skulden. Vart ligger ansvaret? Mähäjournalistiken firar istället nya triumfer. Problemen är som obehagliga vädersystem som bara råkat dra in över regionen.
Vem är ansvarig för dåligt väder, liksom?
Personalförsörjning och pensionsåtaganden är två uppgifter där behoven är kända till omfattning. Vårdbehovet kan förutses och så kan sannerligen även utgiften för tjänstepension. Hur kan man då misslyckas till en sådan grad?
I pensionsfrågan finns inget vettigt svar. Det kan endast tillskrivas ren och skär inkompetens.
Arbetskraftfrågan är mer komplex, men landar ändå i att regionpolitiker i lag med sina kommunala kollegor har åsidosatt en av sina viktigaste uppgifter – att sörja för samhällsplaneringen utifrån framtida behov. Detta är ett återkommande tema på bloggen. Sossepolitikerna ska peta i alla detaljer i våra liv, från sexualitet till barnomsorg, men låter laissez faire råda i utbildningssektorn. Dimensioneringen av gymnasieprogrammen saknar helt koppling till verkliga behov.
Vård- och omsorgsprogrammet utbildar alltför få. Inom äldreomsorgen trycker man istället in outbildade invandrare. Resultatet har blivit så illa att den förra S-regeringen försökte skadereglera med det s.k, omsorgslyftet, där utbildning på gymnasial nivå erbjuds en del av personalen på arbetstid. IVO har konstaterat att såväl medicinsk som språklig kompetens saknas i Öviks kommuns äldreomsorg och det i en sådan omfattning att kommunen inte kan undgå kritik. (Nej, alla delar av verksamheten är inte eftersatt).
Bristen på sjuksköterskor i kombination med för låga löner gör att incitament skapas för bemanningsverksamheter. Sådan verksamhet är rationell i den situation som råder. Det kan enklast beskrivas så här: en betydande andel av sjuksköterskorna vägrar sälja sin arbetskraft till det pris RVN erbjuder. RVN:s behov upphör inte med detta, utan kvarstår. Därför tvingas de köpa sjukskötersketjänster på bemanningsmarknaden och bemanningsföretagen betalar de löner sjuksköterskorna efterfrågar.
Det kallas för marknadsekonomi.
Ibland hör man långa utläggningar om arbetsmiljön. Att den skulle vara den primära orsaken till vård- och omsorgspersonals flykt. Om vi bara fixar arbetsmiljön, så kommer det här bli bra! Låt oss ställa en motfråga: hur många som uppfattar sig som underbetalda, upplever sin arbetsmiljö som god?
Lön är centralt och den kan endast sättas enligt marknadsekonomiska principer. Underskott på samhällskritisk personal måste leda till högre löner. Såana löner som i sin tur gör det lockande för nya generationer att välja just den utbildning som leder till just det yrket.
Detta enkla och egentligen självklara förhållande har förbisetts i decennier.
Vi tog oss en titt på RVN och kostnaden för sjuksköterskebemanning. Förra året var utgiften för sådan 223,3 Mkr. Nedan visas en tabell över de 20 företag som fakturerat mest, hur mycket de fakturerat, hur många fakturor det rör sig om och den genomsnittliga storleken på en faktura.

Diagrammet nedan visar de fem bemanningsföretag som haft högst fakturering gentemot RVN.

Så vad kostar en sjuksköterska från ett bemanningsföretag? Det beror på företag, typ av sjuksköterska/tjänst och tid på dygnet. Några exempel:
Under dagtid fakturerar företaget Bonliva 680 kr/h. Det är inte känt vilken typ av sjuksköterska det rör sig om.

Agila Nurse har haft en sjuksköterska på kardiologen på Sundsvalls sjukhus. Det kostar under helg dagskift 1180 kr/h.

Colligo Vårdkompetens tar 1100 kr/h för en sjuksyrra under helg dag på akuten vid Sundsvalls sjukhus.

Så här ser det alltså ut och det är ingen som helst mening med att moralisera över saken. RVN har betalat för låga löner. Punkt slut.
Som man bäddar får man ligga.
Vinster i välfärden!