16 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Allehanda på nätet 20170421:

”Kommunens två gymnasieskolor bör fysiskt slås ihop.

Det är politikerna överens om sedan länge.

Nu är något på väg att hända.

Möjligheten att flytta all verksamhet från Nolaskolan till Parkskolan ska utredas.

…[]…

Birgith Olsson Johansson (S) är ordförande i bildningsnämnden. Även om hon inte tar ställning till i dag har hon en generell uppfattning:

– Det bästa vore om vi hade all gymnasieverksamhet samlad på samma ställe. I Luleå är det så och där fungerar det väldigt bra.

– Nu får vi avvakta vad utredningen säger, om det är möjligt flytta allt till Parkområdet, och sedan ta frågan därifrån.”

Ett sådant beslut betyder att nästan all gymnasieverksamhet i kommunen koncentreras till en skola. Friskolorna Mikael Elias och Praktiska Gymnasiet är mycket små i sammanhanget. Den sammanslagna skolan Örnsköldsviks Gymnasium skulle få 1900 elever.

Hur mycket är egentligen 1900 elever i ett gymnasium?

Granskning Örnsköldsvik ringde till utbildningsförvaltningen i Stockholms Stad. Det är alltså Stockholms kommun med 936000 invånare. Nästan 17 gånger större än Örnsköldsviks kommun.

I Stockholms Stad finns 24-25 kommunala gymnasium, lite beroende på hur man räknar. Låt oss räkna på 24. D.v.s. ett kommunalt gymnasium per 39000 invånare. Örnsköldsvik siktar på ett kommunalt gymnasium per 56000 invånare.

Då kanske någon invänder att i det betydligt mindre socialistiska Stockholm, så beror skillnaden på det stora antalet friskolor. Nja. Tänk på att innan Nola och Park fysiskt slås ihop – de har nämligen redan organisatoriskt slagits ihop till Örnsköldsviks gymnasium – så finns i Örnsköldsvik ett kommunalt gymnasium per 28000 invånare.

Hur stort är då det största kommunala gymnasiet i Stockholm?

Av Stockholms 24-25 gymnasier så…

…har 7 st fler än 1000 elever

…har 4 st fler än 1200 elever

…har det största gymnasiet knappt 1400 elever

…har det minsta gymnasiet knappt 200 elever

Örnsköldsviks kommun, med sossarna i spetsen, är alltså på väg att skapa en monsterskola som kommer vara 36% större än det största gymnasiet i Stockholms Stad. I den monsterskolan vill de att vi medborgare skall sätta våra barn.

Vet du förresten vilket program på gymnasiet som är störst i Sverige (och förmodligen i Örnsköldsvik)? Språkintroduktionsprogrammet. Det är programmet för s.k. nyanlända människor i gymnasieålder, som saknar kunskaper i svenska goda nog för att tillgodogöra sig en vanlig gymnasieutbildning.

Det är alltså fullt möjligt att centraliseringsivern hos politikerna är en ren resursfråga skapad av invandringen. D.v.s. att den senare får lokalerna att svämma över och bli otillräckliga. Födelsetalen i kommunen är annars sådana att all barnomsorg och skolverksamhet, inklusive gymnasiet, borde enkelt kunna utföras i de lokaler som alltid använts. Naturligtvis underförstått att nödvändigt underhåll utförs.

Vi återkommer i frågan.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!