10 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Varför blev Kristina Säfsten VD för Övik Energi?

Det har vi funderat över.

Hon är den kommunalt anställde eller kommunbolagsanställde, som har högst lön av alla i Örnsköldsvik. Över 105 000 kr i månadslön. Sådana löner brukar av maktens lakejer motiveras med att man på marknaden måste få och behålla de bästa. För den vanlige mannen eller kvinnan i Öviks kommunala sektor, är en sådan lön ett fantasibelopp. Säfsten får den. Varje månad. Är Kristina Säfsten en av de bästa?

I maj 2004 var Kristina Säfsten ”miljökommunikatör” på det som vid den tiden hette M-real i Husum. Dagens Metsää Board, vill säga. Det visar en gammal artikel i Allehanda från den tiden. Säfsten flimrar förbi i sammanhanget ursprungsredovisning på ved.

Den 27 juni 2004 publicerar Allehanda en artikel med rubriken ”Första kvinnan i fabrikens ledningsgrupp”. Det är Kristina Säfsten som upphöjts till Miljöchef och fått 45 underställda i organisationen. Artikeln ger ett litet porträtt av Säfsten och läsaren får en bakgrund till hennes utbildningsval (samhällsbyggnadslinjen med miljöinriktning vid Luleå Tekniska Universitet). Vi får också veta att Säfsten gjorde sitt examensarbete på Umeå Energi och att hon fick sin första anställning där. 1998 började hon på Stora Enso i Falun och 2001 på M-real i Husum.

Om vi börjar med tjänsten som Miljöchef, så är det sannolikt att den posten skapades just 2004. Ty detta år togs standarden ISO14001:2004 i bruk. Metsää Board, i dess tidigare former, har varit ISO14001-certifierade sedan 1997 (källa). Med ISO14001:2004 kom nya krav. Ett av dessa lyder:

isokrav

I företag över hela landet skapades miljöfunktioner i ledningsgruppen. Vi gissar att Kristina Säfsten upphöjdes till Miljöchef och tog plats i ledningsgruppen som en konsekvens av just detta nya krav i miljööcertifieringsstandarden ISO14001.

Och nu kommer poängen. I artikeln beskrivs Säfstens nya tjänst så här:

”Som chef får hon nu även ansvaret för kontakterna med politiker och tjänstemän inom miljöverksamheten.”

Här finns förmodligen svaret på gåtan hur Kristina Säfsten blev VD för Övik Energi. I sin nya roll fick hon kontakt med tjänstemän och politiker, vilket gjorde att någon, någonstans, sedan kom att föreslå henne som VD.

Vadå gåta? Hon fick väl VD-posten på sina meriter? Mja.

Låt oss först vara klara med att Säfstens insats som VD för Övik Energi från det att hon tillträder fram tills fiberfiaskot, inte går att utmåla som dålig. Övik Energis fruktansvärt dåliga facit den perioden skapades av våra vansinniga politiker med Elvy Söderström och socialdemokraterna i spetsen. Kom ihåg att Övik Energi äger en betydande post i NEKAB, som i sin tur äger SEKAB. Ett dunderförlustprojekt och ett helt politiskt sådant. Kristina Säfsten kunde nog endast gilla läget och skadereglera politikerstollarnas tokerier efter bästa förmåga. Det finns inga skäl att tro att hon inte gjort det på godkänt sätt.

Vad består då gåtan av? Jo, Säfsten hade inga särskilda meriter att visa upp när hon 2009 blev VD för Övik Energi. Visst är Miljöchef en fin titel och säkert välbetalt. Men det är inte en ”naturlig” position i ledningsgruppen och de där 45 personerna hon var chef över, torde varit en något spretig historia rent organisatoriskt. Platschefen på Willys i stan har förmodligen ett betydligt större ansvar både ekonomiskt och personellt. Inte heller är Miljöchef en på något sätt VD-förberedande position. Den Miljöchef som inte har andra uppdrag i ledningsgruppen, sitter där helt på nåder och som resultat av externa krav (ISO14001). Men Säfsten gick från Miljöchef till VD för en koncern med 121 anställda och total omsättning på 695 Mkr (Övik Energi och dotterbolaget Övik Energi Nät) – i en helt annan bransch än den hon var verksam som Miljöchef i. Och hon fick en satans bra lön. Den lön de bästa har. Men Säfsten har inte figurerat som VD för några företag just alls, utöver Övik Energi. Hon har bevisligen inte heller lockats över till något annat företag, ty 10 år har hon blivit kvar på posten. Det lär vara långt över medel för liknande VD-positioner. ”Bäst” är i sammanhanget ett högst böjligt begrepp. Faktum är att Kristina Säfsten är så bra att hon varken finns på facebook eller LinkedIn.

Men fiberfiaskot har skett under Kristina Säfstens vakt. Så är det bara. Och det är skandal att inte media ansätter henne med frågor om hur hennes organisation kan ha projekterat så illa att kostnaderna spränger alla gränser och skattebetalarna måste skjuta till 50 Mkr och 25 Mkr tas från utdelningsutrymmet i Övik Energi.

Kristina Säfstens verkliga tillgång och förmåga ligger nog inte alls inom området kraft- och värmeproduktion eller eldistribution. Snarare är hon vald för att vara enkelt politiskt styrd. Foglig. Tyst. Anställd under Elvy Söderström-epoken helt enkelt.

 

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4 / 5. Vote count: 5

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!