Så har då sossekomandoran Eva Sonidsson påbörjat sitt heltidsarvoderade värv som Kultur- och fritidsnämndens ordförande. Tidigare distriktsordförande för S i Västernorrland och bosatt i Kramfors kommun. Den person som hårdhänt agerade politisk kommissarie och upprätthöll ordning och reda internt i S, när det stormade på sjuka sjukhusvatten i Ådalen, med myteri i besättningen som följd. Fr.o.m. augusti 2018 folkbokförd i Övik efter nödvändig exil och omedelbart belönad med heltidsarvoderat förtroendeuppdrag av sossekratin i Övik.
Sonidsson är 63 år gammal. Vi tycker att hon kunde ställas till arbetsmarknadens förfogande fram till pension. Kanske kunde hon arbeta på riktigt i några få år i slutet av yrkeslivet. Varför inte i en skolbespisning eller som städare på ett äldreboende? Eller kanske bara framleva som a-kasseproletariat ett år eller två.
Kultur- och fritidsnämnden har vid sitt möte 23/1 behandlat frågan om uppförande av ny simhall i form av tilbyggnad till den befintliga anläggningen Paradiset. Vi har tidigare skrivit om saken i inlägget Pissig journalistik – simhallsexemplet. Där resonerade vi runt vad driftkostnaden skulle kunna komma att bli och lade fram uppskattningen 3-4 miljoner kr/år. Investeringskostnaden sades då vara 70 Mkr.
Nu finns Kultur- och fritidsförvaltningens äskande av pengar i svart på vitt i det beslutsförslag som nämnden tagit ställning till under kommissarie Sonidssons vakande öga och klubba. Det visar sig att förvaltningen vill ha 80 Mkr för bygget och att det årligen avsätts 6,5 Mkr för driften. Allt skattemedel, förstås. På 10 år kommer den nya simhallen att ha kostat 145 Mkr. Nästan lika mycket som kommunen kommer att upplåna för att bygga nytt reningsverk i Gerdal och byta/renovera huvudledningen för dricksvatten till centralorten. (Där är beloppet 150 Mkr).
Man motiverar behovet av en till simhall på två sätt.
Det ena är att centralorten har simbassängsunderskott och man anger att det underskottet bl.a. beror på att simhallen i Själevad har lagts ned. Den har förstås lagts ned av sosseriet själva. Säkerställa simundervisning, kallar man det. Befintlig simbassäng i Paradiset har renoveringsbehov och kommer därför ha stillestånd okänd period någon gång inom överskådlig framtid. Som vi visade i vårt tidigare inlägg så haltar det argumentet. Förmodligen kan simundervisningen tryggas en period med hjälp av befintliga anläggningar i kommunen, respektive att renoveringsarbetet på Paradisets bassäng utförs under lågsäsong och upphandlas med kravet att arbetet skall utföras snabbt. Vägar underhålles och asfalteras även utanför kontorstid och det ska vi nog vara glada för. Samma tänkande kan användas i simhallsfallet. Och himlen störtar inte in om simbassängen i Paradiset är stängd en period. Det finns dessutom en rätt omfattande ideell simundervisning utomhus under sommarsäsongen. Centralortens föräldrar skulle kunna utnyttja den möjligheten. Men det ingår väl inte i den socialdemokratiska tankefiguren att civilsamhället tar eget ansvar.
Det andra motivet är “Nya målgrupper”. Man skriver:
“Med nuvarande simbassäng och rehab-bassäng är det också svårt att möta
upp nya målgrupper på ett tillfredsställande sätt. Simkunnigheten är inte
lika stor bland våra nya svenskar som bland övriga medborgare. Samtidigt
är detta en viktig målgrupp att nå för att även de ska kunna känna trygghet
kring vatten. Med dubbla bassänger skulle det även finnas ytterligare möj-
ligheter att utveckla verksamhet för funktionsnedsatta utöver den verksam-
het som finns idag.”
Huruvida dessa två senare målgrupper dras in i ekvationen bara för att blåsa upp sammanhanget eller om kommunen verkligen menar allvar med det motivet, är svårt att avgöra. Det låter helt knäppt att man ska fördubbla bassängkapaciteten i centralorten p.g.a. invandring. Knappast får vård, skola och omsorg medel tillskjutna som motsvarar de behov invandringen för med sig. Och om verksamheten inte är rimligt utvecklad för funktionsnedsatta idag (2018!), så är den intressanta frågan: varför inte då? Vad har ni hållit på med hitintills? Ishockey?
Förstå detta: hela Sveriges kommun- och landstingssektor går nu in i en svår ekonomisk period. Experter bedömer att det inom några få år kommer att finnas ett underskott hos kommunerna och landstingen på totalt över 60 miljarder kr/år. Övik är inget undantag och räknar man på Öviks andel av landets befolkning, så skulle underskottet bli 336 Mkr/år här, varav uppskattningsvis en tredjedel skulle vara hänförligt till vår “andel” av Region Västernorrland. Resterande +200 Mkr faller som underskott i vår kommunekonomi. Det lär bli mer, då våra ekonomiska förutsättningar är sämre än medelkommunen. Här finns stora investerings- och underhållsbehov inom såväl skola och äldreomsorg som vägar, befintliga idrottsanläggningar och offentlig miljö. I den situationen prioriterar S att bygga simbassänger. Samtidigt finns det simbassänger i de mindre tätorterna, t.ex. Köpmanholmen, som endast håller schemalagt öppet en dag i veckan. Det är bara helt enkelt bort i tok alltihop.
Det är slutligen kommunfullmäktige som beslutar om “investeringen”.
Först och främst är det ett vattenverk dom ska bygga. Och jag är osäker på vem det egentligen är som lånar pengarna. Miva är ett eget bolag och finansieras inte av skattepengar. Det finansierat av abonnenterna. (Även om det är i princip kommunalt monopol)
Det är det korrekta namnet, ja.
MIVA ingår i kommunkoncernen och det är fullständigt ointressant om lånen ligger direkt i MIVA, i moderbolaget Rodret eller i kommunens internbank. Det är skattebetalarna som lånar och är garant. Precis som det skulle varit skattebetalarna som skjutit till kapital om sådant hade funnits i tillräcklig mängd i kommunens kassa.
Underhåll genom upplåning är en mycket tvivelaktig metod. Använder du dig av den privat?
Det är korrekt att MIVA är ett aktiebolag helägt av kommunen. I MIVAs uppdrag ingår att i monopolställning sköta kommunens va-verksamhet, sådan verksamhet regleras i LAG 1970:244. I den nämnda lagens 12§ åläggs MIVA en underhållsskyldighet av publika va-anläggningar och för detta har man rätt att ta ut en avgift som inte bara skall täcka löpande kostnader för en anläggning utan också för kommande underhåll (MIVA borde alltså ha fonderat pengar till kommande investeringar). Det kan konstateras att MIVA struntat i att fondera medel för tex.kommande underhåll, man har istället under åren gjort sanslösa affärer i tex. köpet av Domsjö Vatten för ett mycket för stort överpris (förmodligen för att hjälpa upp det sk. Domsjökombinatets taskiga finanser). MIVAs tillkortakommanden att sköta medborgarnas tillgång på va-tjänster har lett till att mycket stora underhålls- och investeringskostnader nu har byggts upp (ex. i Nätra 80 milj. kr, uppåt 60% i läckage från Gerdals vattenverk, samma i Husum etc.) detta har kunnat ske pga. att någon påföljd inte finns stipulerad för brott mot nämnda lag, inte heller tycks ansvariga politiker bry sig. Sammantaget kan MIVAs ledning fortsätta “leka” företag (med motsvarande löne- och förmånsuttag) och högaktningsfullt strunta i sina åläggande. Grattis skattebetalare i Örnsköldsvik ni får som vanligt rika upp en “sosseadel”. .