I förra avsnittet redogjorde vi för hur Örnsköldsviks samarbete med företaget Optio, när det gäller att förordna gode män och förvaltare, förmodligen är olagligt. I detta inlägg tar vi en liten titt på vilka avtryck Optio gjort i massmedia.
Utanför Örnsköldsvik, förstås. Ty här i kommunen granskas inte sådant.
Vi börjar med Vestmanlands Läns Tidning och denna artikel från november 2016. Däri redogörs för hur en man, vars handikappade son har en förvaltare från Optio, är missnöjd med hur förvaltaruppdraget utförs. Han söker därför andra huvudmän i hemstaden Söderhamn, som har förvaltare från Optio. Han finner två. Båda är missnöjda.
När Optio får kännedom om mannens efterforskningar, så skickar de honom följande hot:
”Slutar du inte med ditt agerande omgående kommer Optio att vidta rättsliga åtgärder mot dig.”
Så skriver företaget vars anställde ska sörja för hans sons person.
Vidare till radio P4, Gotland och år 2015. Läs här eller se bara bilden nedan och läs särskilt det grönmarkerade.
Vad säger man? Det är helt enkelt en så smutsig och äcklig verksamhet, att det är svårt att ta in att den är helt politiskt sanktionerad.
I Söderhamns kommun har tidningen Hela Hälsingland i flera artiklar granskat kommunens förhållande till Optio under 2015. Bland annat konstateras att Optio har 85 uppdrag på två anställda. Vem som helst förstår förstås att det är helt sjukt. Inte minst som det återkommande påstås att Optio ”tar de svårare fallen som ingen vill ha”. På oren svenska: hur i helvete hinner en person med 42 uppdrag som ställföreträdare, när uppdragen dessutom är svåra?
När dåvarande Överförmyndare Jan-Olov Häggström – idag ordförande i regionfullmäktige och vice ordförande i Örnsköldsviks kommunfullmäktige – skrev under avtalet med Optio, som inte är ett avtal, så såg han uppenbarligen inga problem med vinster i välfärden. Inte heller såg han några problem med att hans eget hushåll fick inkomster från överförmynderiet, då han redan tillsett att sin egen hustru blev förvaltare. Därefter utövade han tillsyn på hennes arbete. Ett sällsynt tydligt jävsförhållande och moraliskt haveri. Och det stannar inte där. För i gruppen lekmannarevisorer – fritidspolitiker utsedda av kommunfullmäktige – som är de som ska granska bl.a. Överförmyndarens verksamhet, så fanns socialdemokraten Roger Frisk som själv var förvaltare och därmed skulle bli granskad av Jan-Olov Häggström. Klet på klet, var helst man trevar och känner efter.
Denne Roger Frisk är halvt känd som god vän till Stefan Löfven. Hans förvaltaruppdrag går det historier om på bygden och särskilt ett uppdrag har synnerligen intressanta politiska förvecklingar. Vi återkommer till det längre fram.
Nu lämnar vi Optio för tillfället. I nästa avsnitt fortsätter vi med hur historien om Herr Arne sedan utvecklades. Kom ihåg att vi endast är framme vid 30 november 2018 och Herr Arne har precis blivit satt under interimistiskt förvaltarskap. Inte ens två månader har gått sedan personer anmälde Herr Arne till Överförmyndaren.
Fler inlägg
Justitieombudsmannens granskning av överförmynderiet – en enkel observation
Feelgoodfredag: Hovrättsbeslut går Arne Gavelins väg
Interpellationssvaret [Gavelin]