25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Vi har tidigare beskrivit näringslivsenheten på kommunen och konstaterat att det inte finns någon särskild näringslivserfarenhet där och är skralt med utbildning. Ja, avdelningen framstår närmast som komisk i sin sammansättning. Läs inlägget här.

Vem är chef för näringslivsenheten? Fredrik Holmgren. Men vem är hans chef? Säg hej till tillväxtchef Vanja Östman. 

Vad en ”tillväxtchef” är för något, är inte riktigt lätt att förstå. Säkert är att tillväxtchefen är chef för tillväxtavdelningen och svarar direkt under kommundirektör Magnus Haglund. 

Kommunen beskriver tillväxtavdelningen så här:

”Tillväxtavdelningen arbetar för en fortsatt positiv utveckling i Örnsköldsvik med ett strategiskt fokus på utvecklingsfrågor. Exempel på sådana frågor är utveckling av befintliga företag, nya företagsetableringar, samhällsplanering, kompetensförsörjning, turism, mark- och exploateringsfrågor, stads- och landsbygdsutveckling och det breda utvecklingsarbetet Världsklass Örnsköldsvik i samverkan med näringsliv, civilsamhälle, akademin och andra offentliga aktörer.”

Notera ”kompetensförsörjning”. Vad kan en chef för en sådan verksamhet tänkas behöva för utbildning och erfarenhet? Med andra ord, vilken kompetens krävs?

Vad säger ni om vi påstår följande: noll antal relevanta anställningar i privat sektor, noll antal relevanta anställningar inom annan offentlig sektor än kommunförvaltningen, en examen i socialt arbete från Umeå Universitet följandes på barn- och ungdomslinjen på gymnasiet? 

Jo. Så är det. 

Men, men, men, ….ska man inte kunna arbeta sig till en position? – kanske nu någon stammar fram, när de psykologiska skyddsmekanismerna slår till. Frågan besvaras bäst med en motfråga: är det vad du säger till dina barn, när utbildning diskuteras?

För här är sensmoralen: Kommunen för ständigt fram frågor om kompetensförsörjning och vikten av välutbildad arbetskraft. I sin iver att möta detta har man t.o.m. försökt göra Övik till en (semi)högskolestad – och misslyckats. Men i sin egen organisation är det inte så viktigt med varken utbildning eller rätt utbildning, ej heller med relevanta erfarenheter. Hockeyspelare blir chef för omsorgsboende, äldreomsorgschef blir chef för tekniska förvaltningen och när det går åt h-e så gör man ”landsbygdsutvecklare” av personen istället. Och som kronan på verket är tillväxtchefen helt fri från erfarenhet från annat arbete än i kommunen och dessutom sprungen ur ”socialt arbete”. 

Frågor som ringer kvar i huvudet är: hur kan detta fortgå? Varför accepteras det? Varför utbryter inte myteri på skeppet? Är hela humankapitalet ruttet bland de pappersvändande tjänstemän på kommunen? Eller är de av annan åsikt helt enkelt rädda? Rädda att förlora sin anställning om de inte stödjer denna fars?

Men den viktigaste frågan är denna: varför ska ungdomar i Övik investera i en högre utbildning OCH återvända hit efter avslutad utbildning? Risken är betydande att de inte får avkastning på sin investering, om utbildning är riktad mot offentlig sektor.

Vanja Östman har varit tillväxtchef sedan 2013. Någon tillväxt under den tiden har inte kommunen sett. Politikernas vansinniga målsättning är att Övik skall uppfylla detta:

”Vi bygger bäst tillsammans!
2030 är Örnsköldsvik ett kreativt nav med stark utveckling där initiativ och idéer tas till vara. En plats för 65 000 nyfikna med framtidstro. Här känner människor trygghet, gemenskap och glädje.”

Det börjar hasta nu om denna målsättning skall uppnås, då det saknas knappt 9000 personer hos befolkningen. Hur mycket är det? Ja, ett Nordmaling.

Och ett Bjurholm ovanpå. Det ska till en fullfjädrad kommunbyråkrat, med gedigen utbildning i socialt arbete, för att ro det i hamn.

(Lästips för nytillkomna bloggläsare kan vara när sossehövding Stefan Löfven skulle gå på mello i Övik och tjänstemannafrälset käkade snittar, koketterade och höll hov i kommundirektörens frus lokaler. Läs här.)

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!