10 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Näringslivets största problem och motståndare är -Örnsköldsviks kommun!

Örnsköldsvik faller som en sten i Svenskt Näringslivs ranking över svenska kommuners företagsklimat. Från plats 80 år 2009 till plats 250 i år. Vad beror det på?

Näringslivsenheten på Örnsköldsviks kommun

Örnsköldsvik har en näringslivsenhet. Deras uppdrag är att stärka och utveckla företagsklimatet i kommunen. Örnsköldsviks kommun har ca 2600 företag. Små och medelstora företag, samt flera större internationella exportföretag. Det är bland alla dessa företag skatteintäkterna genereras som bekostar vår välfärd.

Naturligtvis borde näringslivsenheten bestå av personer med kompetens och erfarenhet från just näringslivet och exportindustrin. Personer som är väl förtrogna med små, medelstora och stora företags villkor, arbetssätt och svårigheter.

Näringslivsenheten leds av näringslivschefen. Under honom finns fyra underhuggare med titeln rådgivare. En utvecklare. En konsult. En kommunikatör. En som ska jobba med etableringar. En som ska jobba med evenemang (jippon?).

Kommunens Näringslivsenhet saknar näringslivserfarenhet

Vi frågade näringslivschefen hur många i personalen som har egen erfarenhet av att driva ett aktiebolag eller operativ erfarenhet från mindre eller medelstort aktiebolag? Svaret blev 5st.

Efter en koll på Allabolag hittar vi uppgifter på fyra av de anställda. Två är innehavare inaktiva enskild firmor. En är styrelseledamot i ekonomisk förening. En är styrelseledamot i ett aktiebolag som aldrig haft någon omsättning. Resten verkar sakna erfarenhet av företagande. Det är den samlade näringslivserfarenheten hos näringslivsenheten på Örnsköldsviks kommun.

Näringslivsenheten kostade skattebetalarna 7,4 milj 2018 och beräknas kosta 7,5 milj 2019. Får vi valuta för pengarna?

Ranking 2019 baseras på enkätsvar från våren 2019.
Företagens största problem är kommunen

Näringslivet i Örnsköldsvik anser själva att det största problemet och utvecklingshindret är Örnsköldsviks kommun! Det gäller politikernas och tjänstemännens attityder mot företagande (sossementaliteten). Det gäller service och tillämpning av lagar och regler (sossementaliteten). Företagens största konkurrent och motståndare är kommunen. Läs igen enkäten i bilden ovan. Just konkurrens från kommunen finns med. Det är inget retoriskt påstående från vår sida.

Kommunen själv beskriver samarbetet med näringslivet så här:

”Det finns en lång tradition av att samverka mellan företag, kommun och invånare. Tillsammans är och har varit vårt framgångsrecept. ”

Örnsköldsvik är en företagstät kommun med många internationella företag, stark företagandetradition och stort utvecklingsfokus. Samverkan mellan kommun och företag har blivit en framgångsfaktor.”

Ett fall på rakningen från plats 80 till 250 anser kommunen vara ett framgångsrecept och framgångsfaktor. Katastrof är rätta benämningen.

Nu börjar det klarna varför Örnsköldsvik faller i företagsrankingen. Problemet är inte brist på entreprenörskap och företagsanda. Problem är Örnsköldsviks kommun och sossementaliteten.

Näringslivet vet hur man utvecklar näringslivet

Näringslivet i Örnsköldsvik vet bäst själva hur man utvecklar näringslivet. Därför föreslår vi att kommunen lägger ner den inkompetenta näringslivsenheten och sparar 7.5 milj av skattebetalarnas pengar. Därefter ser kommunen till att ändra sosseattityden gentemot företagarna och ger dem förutsättningar, utrymme och spelrum att göra det de är bäst på: att skapa tillväxt och välstånd.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 4

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!