30 mars, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Den globala skolan på sociala medier

Igår beskrev vi projektet Den Globala Skolan. Det är ett projekt under Universitets- och högskolerådet som finansieras av Sida med 9,5 Mkr årligen. Syftet med projektet är att fortbilda lärare i hur de skall undervisa elever i hållbar utveckling och ”de globala målen” som anges i Agenda 2030.

Vi påstod att sådana projekt drar åt sig vänstersinnade människor och att undervisningen politiseras. Låt oss ta en titt på hur Den Globala Skolan ter sig på facebook. Nedan följer en hel radda med screenshots, kommenterade av oss.

Mycket nöje.

Frågeställaren Zanyar Adami grundade tidskriften ”Gringo”, som kretsade kring invandring och svenskhet. Tidningen gick i konkurs sedermera och ägarna anmäldes till ekobrottsmyndigheten av konkursförvaltaren.

Zanyar Adami är kurd från Iran. Det går inte att ”bli kurd”. Man föds kurd. En svensk som håller föredrag om ”hur blir man kurd”, är helt otänkbart. Det är f.ö. en uppfattning som är normaltillståndet hos en mycket stor majoritet av världens alla folk.

Ett tydligare tecken på hur upp- och nedvänd den svenska skolan har kommit att bli, får man leta efter. När lärarna som undervisar på gymnasiets språkintroduktionsprogram (det gymnasieprogram där invandrare som saknar språk- och/eller förkunskaper nog att tillgodogöra sig ett ”vanligt” gymnasieprogram får gå) skall fortbildas, så hålls seminarium för dem på arabiska och tolkar översätter. På något sätt ska de genom detta bli bättre pedagoger.

Föreläsaren Dany Badran är docent i engelska och kritisk lingvistik vid ”Lebanese american university” i Beirut i Libanon. Han är inte skriven i Sverige. Från Libanon till Sverige, för att hålla föreläsningar på arabiska – för lärare som inte talar arabiska. Du betalar.

Miljöpartisten Pär Holmgren fortbildar lärare. Påstod vi att skolan politiseras? Just det ja.

Socialdemokraten Anna Ekström, tillika utbildningsminister, fortbildar lärare. Påstod vi att skolan politiseras? Just det ja.

Och läs verkligen citatet från ministern! ”Hon [Greta Thunberg] förkroppsligar skolans uppdrag att fostra engagerade samhällsmedborgare”.

Det är tydligen skolans uppdrag.

Idde Schultz! Eko från ett svunnet 90-tal. ”Fiskarna i havet”. Ta en paus och dröm dig tillbaka genom att lyssna på låten på youtube här.

I kommentarerna på youtube skriver en person: ”Min morfar dog till denna låten och jag har aldrig fått se han”. Något annat dog också i Sverige på 90-talet.

Idag hjälper Idde Schultz Den globala skolan att ge ungdomar ytterligare dåligt samvete över sin mathållning. Nästa steg är kanske att förklara för dem att de andas ut CO2?

Jajamen. Politiken ska in på muséerna.

Floskelbingo igen. ”Den liberala demokratin eroderar”, ”utrymme för konspirationsteorier”, ”återerövrar demokratin” – allt är omskrivningar för hur man reproducerar den styrande maktens tankegods och baktalar opposition.

Globalt medborgarskap? Det är en politisk idé. Inget annat.

Det lärarna borde fortbildas i är Röda Korsets generalsekreterares lön. Den är 96 000 kr i månaden.

Vi skrattar. Inte ens den bästa 90-talshumorn hade kunnat göra det bättre back in the days. Först står Idde Schultz och lär ut hur man ska skapa psykologiska band mellan unga människors ätande och planetens förmodade undergång, för att sedan avlösas av Alexandra, Paula och Marie som diskuterar hur undervisningen ska utformas för att minimera klimatångesten.

Som att trycka i eleverna horse och speed samtidigt. Toppa med några bokstavskombinationsdiagnoser. Inte undra på att SSU Örnsköldsvik vill ha obligatoriska psykiska hälsokontroller i skolan (läs här). Här reglerar vi farten med bromsen vid full gas!

Protektionism, etnocentrism och nationalism anses göra samtal om globalt medborgarskap viktigt. Varför då? Ingen av de tre står på något sätt i motsatsförhållande till folkstyre (även kallat ”demokrati”).

Lärarna fortbildas i hur de ska påverka eleverna i en viss politisk riktning. Så enkelt är det. Sverige präglades av samtliga begrepp ovan under efterkrigstiden och då under socialdemokratisk hegemoni. Ska den svenska skolan börja undervisa att socialdemokratiskt 60-tal var…fel?

På varje vänsterfest följer en efterfest. Den beskriver vi på fredag. Viss baksmälla kan komma att uppstå.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!