25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Cykelväg i centralorten för knappt 14 000 kr per meter

Samtidigt som offentlig sektor – såväl region som kommun – sakta men säkert drar sig ur och bort från landsbygden, så ”satsas” det i centralorten. Inget projekt är galet och omöjligt nog, när skattefioler bekostar det. Lesbisk odyssé på muséet? Javisst. Skicka 55 lärare på fortbildning i Tanzania? Javisst. Skicka badhuspersonal på inspirationsutbildning på Disney i Florida? Javisst.

Nu har man byggt gång- och cykelväg från Själevad till Ås. Sträckan är 1550 m.

Kostnaden översteg budgeterade 18 Mkr och landade på 21,5 Mkr.

Det är knappt 14 000 kr per meter gång- och cykelväg.

Räkneexempel: Om 300 personer cykelpendlar från Själevad till stan den delen av året som detta är möjligt och cykelvägen skrivs av på 20 år, så blir det runt 3500 kr per cyklist och år. För 1,5 km väg av en sträcka som är längre än så.

Samtidigt i Mellansel, Husum, Bjästa, m.fl. mindre landsbygdsnära tätorter ser asfalteringen inte sällan helt enkelt för jävlig ut.

Nu skall det påpekas att anläggning av väg är dyrt. En siffra som figurerar är att motorväg kostar 30 Mkr per km att nyanlägga, vilket blir 7500 kr per meter och fil. Kanske var omständigheterna sådana längs vägen från Ås till Själevad att anläggningsarbetet blev dyrt.

Men…det förtar inte våra kära politikers prioriteringar. Man har aktivt valt att lägga en förskräcklig mängd pengar på en åtgärd som kommer fåtalet till del och endast under en del av året. Varför gick det inte att cykla tidigare? Trafiksäkerhetsproblem? Varför då inte sänka hastighetsbegränsningen? Ändå problem? Hur ska vi utanför centralorten göra – sluta cykla?

Kommunalrådet Per Nylén bor i Själevad. Om han cyklar till daghemmet Kronan på vardagarna vet vi inte.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.6 / 5. Vote count: 33

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!