I våras fick vi ett tips: Kommunalrådet Per Nylén – bosatt i Själevad – hade låtit planera en del av sin tomt eller utfört andra markarbeten där, som borde vara marklovspliktiga, samt rest ett garagetält som är bygglovspliktigt i detaljplanerat område.
Vi noterade saken, men tänkte att det får väl löpa på. Även om tipset skulle vara rätt i sak, är det svårt att i efterhand visa på hur stora ändringar markarbetena har medfört. Och tältet kan ju komma ned från ena dagen till den andra.
Nu blev ändå dessa båda saker anmälda till kommunens byggavdelning. Detta vet vi då en läsare har skickat tjänstemännens beslutsförslag i ärendet till oss.

Innan vi går vidare i redogörelsen här, är det påkallat att förklara hur byggärenden handläggs i kommunen. Såväl bygg- och marklovsansökningar, som anmälningar om otillåtna åtgärder (åtgärder som utförts utan lov, t.ex. svartbyggen), inkommer till tjänstemännen på kommunen. Dessa utreder, handlägger och författar beslutsförslag. Men beslut fattas i Samhällsbyggnadsnämnden. Det är alltså politiker som beviljar ditt bygglov, jajamen.
Tjänstemän besökte alltså Per Nylén och undersökte anmälarens påståenden. Därefter författades ett beslutsförslag, som sedan skickades till Samhällsbyggnadsnämnden. Beslutsförslaget konstaterade att tältet var väck och bedömningen var att höjdläget på den planerade ytan inte ändrats tillräckligt mycket för att saken skulle vara lovpliktig.
Här kunde detta inlägg ta slut. Eller snarare: aldrig blivit skrivet. För, som sagt, det är ogörligt för oss att visa hur Per Nyléns tomt såg ut före det att markarbetena utfördes. Vi påstår en sak. Lydiga nickedockor, lojala till sosseriet, påstår något annat och där blir vi.
Det här inlägget handlar framförallt om något annat än huruvida Per Nylén verkligen vidtagit lovpliktiga åtgärder utan lov. Häng med här nu.
Som synes på bilden från protokollet ovan, behandlades ärendet om Per Nyléns åtgärder på Samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 17 december. På kommunens hemsida läggs alla kallelser till nämndsmöten upp, inklusive handlingar som hör till respektive ärendepunkt på mötena. Samma sak gäller de protokoll som dessa möten resulterar i.
I kallelsen till Samhällsbyggnadsnämndens möte finns inte Per Nyléns ärende med, trots att det behandlades där.
Efter mötet dröjer en tid, varefter mötesprotokollet publiceras på kommunens hemsida. Och se, där finns ärendet med i ärendelistan:

Men hur ser själva protokollstexten ut? Så här:

I protokollet som avhandlar en punkt som saknas i möteskallelsen, så utelämnas all information på hemsidan, med hänvisning till dataskyddsdirektivet.
Tydligen är det integritetskänsligt med markarbeten och tält. Inga personnamn nämns i protokollet. Inte heller några andra personuppgifter. Vad man enligt dataskyddsdirektivet skall skydda i detta fall, går inte att förstå.
Inte ens fastighetsbeteckning skrivs ut, vilket gör att ingenstans går det att på kommunens hemsida att spåra ärendet till kommunalrådet Per Nylén.
Den enda rimliga tolkningen här, är att man från kommunens håll – politiker och tjänstemän i lag – försöker mörka att Per Nylén överhuvudtaget varit utredd för otillåtna åtgärder. Ärendet fanns inte med i kallelsen och ingen information från protokollet görs tillgängligt digitalt, med oförståelig motivering. Med det blir saken digitalt osynlig.
Resten av detta inlägg är helt spekulativt.
Försök att se tjänstemännen på byggavdelningen framför er. En anmälan om otillåtna åtgärder inkommer. Det visar sig att ärendet belastar kommunalrådets fastighet. Vad göra?
Allmänmänskliga egenskaper lär vara distribuerade på byggavdelningen, likt överallt annars. Någon tjänsteman känner en oro över att behöva hantera något som kan vara känsligt och där föremålet för intresset har makt. Verklig makt. En annan rycker på axlarna och låter sig inte bekomma av något så trivialt. Ytterligare en tredje ser en möjlighet framför sig att stiga i graderna.
Slutligen: naturligtvis var tältet borta när tjänstemännen kom besök.
Fler inlägg
Anna-Belle Strömberg och tunneln
Stefan Löfven har lämnat landet och i Övik råder könskrig
Fernissa