16 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

SEKAB-charlatan in på S-vallistan i Övik

Nej, nej, nej…

Vansinnet tar aldrig slut. Vem lyfter sossarna fram att sprida budskapet i Övik om ”bioekonomins” frälsning?

Jan Lindstedt. Plats nr 13 på norra listan i kommunalvalet.

Har du aldrig hört talas om karln? Inte så konstigt.

Han är delägare eller var delägare i Ecoindustries Development Europe och sitter i detta bolags styrelse. Han sitter även i Ecodevelopment in Europes styrelse; det av Per Carstedt kontrollerade bolag som äger 30% av den ekonomiska katastrofen SEKAB. Naturligtvis återfinns han i dotterbolaget Ecoenergy Africas styrelse. Under lång tid var han VD för EcoDevelopement. Därefter en rad höga poster på SEKAB.

Eco-koncernen har genom sitt Afrikaengagemang i Tanzaniska Bagamoyo, svindlat svenska skattebetalare på 54 miljoner kr genom att lobbat till sig en bankgaranti i en Sydafrikansk bank med Sidas som säkerhet och sedan hunnit blåsa pengarna innan Sida drog i nödstoppet. Någon vinstdrivande företagsekonomisk aktivitet har aldrig genererats och skandalen är synnerligen nedtystad. Vi har skrivit ett alldeles för långt blogginlägg om detta, som kan läsas här. Observea att vi helt missat att denne Jan Lindstedt är en del av sosseadeln i Örnsköldsvik. Plötsligt blir SEKAB-snasket än mer förståeligt.

Nu är Jan Lindstedt här för att lura och bedra väljarna med bioekonomins förtjänst. En företagsekonomisk charlatan som orsakat vår kommuns invånare förluster på hundratals miljoner kronor utöver de försnillade 54 miljoner kronorna från Sida. Förmodligen den sossefigur som ska lura kärnväljarna att ”Flaggskepp Bioraffinaderi” väntar runt dörren och ska ge Öviksborna en cellulosaguldålder likt olja och guld har skänkt andra temporärt välstånd i historien. Bluff, bluff, bluff.

När vi gör research på Jan Lindstedt så möts vi gång på gång av omdömen som hävdar hans kompetens. Fan, kompetent på just vad? Vad har akademisk kompetens för betydelse när man är inkompetent på affärer? SEKAB, Ecodevelopment, etanol – allt är en brakförlust för Övik. En veritabel ekonomisk katastrof, där det politiska ansvaret återfinns inom främst S men även C.

Låt oss damma av en ÖA-artikel från 2009:

”Koncernledningen har lidit nederlag i sviterna av de tunga förlusterna. Tidigare i år blev Per Carstedt, vd och koncernchef, av med sitt jobb och i går konstaterade Jan-Olof Backman, styrelseordförande i Sekabs moderbolag, att även han lämnar sitt uppdrag. Han blir däremot kvar i styrelsen.

Backman är tillsammans med Per Carstedt och Jan Lindstedt till 30 procent delägare i Sekab genom deras gemensamt ägda bolag, Ecoindustries Development in Europe.”

Det är smärtsamt att googla kombinationen ”Jan lindstedt” och ”SEKAB”. 10 år gamla artiklar som hävdar etanolens enorma potential fladdrar förbi när man scrollar sökresultaten. Med facit i hand vet vi att allt – precis allt – blev ett totalt ekonomiskt fiasko!

Jan Lindstedt är 70 år gammal. Han hade enligt 2017 års taxeringskalender en taxerad inkomst på 923 500 kr. Och han har bidragit till att förskingra hundratals miljoner kronor för Öviks skattebetalare. Ett kostymklätt styrelseproffs som spelat bort skattepengar i hundramiljonersklassen. En sådan person lyfter S fram att vara arbetarnas företrädare och beskyddare.

Har S brist på folk eller bara dåligt omdöme? Kanske båda. Under alla omständigheter borde Jan Lindstedt pensionera sig. Tar han plats i fullmäktige lovar vi att peta i SEKAB som i ett varande öppet sår.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 3

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!