10 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Carstedts skojeri har blivit doktorsavhandling

Linda Engström, SLU, har doktorerat på det misslyckade bistånd som Per Carstedts engagemang i Tanzania kom att utgöra. På SLU:s hemsida skriver man under rubriken

”Tvivelaktigt bistånd till storskaligt jordbruk i Tanzania”

följande:

”54 förlorade svenska skattemiljoner och en rad negativa konsekvenser för lokalbefolkningen. Det är resultatet av ett misslyckat biståndsprojekt som granskas i en ny avhandling från SLU.”

För den som inte känner till eller glömt bort bakgrunden, så är den, mycket kortfattat, detta:

Per Carstedt är delägare i SEKAB och var en gång dess VD. Han fick köpa loss flera dotterbolag till SEKAB som hade engagemang i Afrika. Där skulle han odla sockerrör och sedan koka sprit på sockret. Allt slutade i fiasko och Sida brände 54 miljoner kr på spektaklet.

Hela affären är mycket pinsam. S och C är insyltade i saken. Det är Per Carsedts nära kopplingar til dels C, via sin bror Göran, dels S, genom Elvy ”Olyckan” Söderström, som gjort hela saken möjlig.

Läs vårt långa och, ja, till del spekulativa inlägg i saken.

Tror ni Allehanda kommer rapportera om avhandlingen?

En av etanolbedragarna har i valet 2018 tagt plats i Öviks fullmäktige. Vi noterade att han satts in på listan före valet. Har du bara rätt vänner, släkt eller kontakter, så kan du misslyckas, fela och ställa till det i Övik – och ändå få s.k. förnyat förtroende.

54 miljoner kr och inte ett, enda sockerrör blev det. Och Öviks kommun äger fortfarande upp över öronen belånade SEKAB i lag med, just det, Per Carstedt. Eller, rättelse, belåningen återfinns inte i SEKAB. Man har lagt över lånen på det kommunala ägarbolaget NEKAB, vilket ägs till knappt 50% av Övik och Skellefteå vardera, samt en skvätt av Umeå. SEKAB är på detta sätt ”paketerat” för försäljning. Men ingen vill köpa… NEKAB:s lån är, vill vi minnas, knappt en miljard kr.

Detta har Elvy Söderström och Per Carstedt, med lydigt entourage, ställt till med. Deras inkompetens och omorl får vi kommuninvånare bekosta. Fy fan.

 

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!