9 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Förökar sig kommunens tjänstemän genom delning?

På kommunens hemsida kan man läsa att:

”Omvärldsanalysteamet vid Örnsköldsviks kommunledningsförvaltning har nominerats som en av åtta finalister till ”Årets team” vid Framtidsgalan 2018 i Stockholm.”

Det låter väl fint. Men, vad är detta egentligen? Örnsköldsvik har ca 56 000 invånare. Behövs det ett ”omvärldsanalysteam”? För ett team är det verkligen. Det består nämligen av fyra tjänstemän.

Riktigt olustigt blir det när man betraktar titlarna på dessa fyra:

  1. Utvecklingsledare, tillväxtavdelningen
  2. Utvecklingsstrateg och statistiker, tillväxtavdelningen
  3. Utvecklingsstrateg, tillväxtavdelningen
  4. Verksamhetsutvecklare, utvecklingsavdelningen

Läser vi rätt här?

Jo. Det finns alltså tre ”utvecklingsstrateger”, varav en är ledare, på tillväxtavdelningen SAMTIDIGT som det existerar en helt egen utvecklingsavdelning. Byråkratin antar Kafkaliknande proportioner. Borde inte utvecklingsstrategerna vara anställda på…utvecklingsavdelningen? Och vad tusan gör en ”verksamhetsutvecklare” på en ”utvecklingsavdelning”?

Vi påminner om att Örnsköldsvik inte har sett något tillväxt att prata om överhuvudtaget. Någonsin. Befolkningsantalet har varit minskande sedan kommunen bildades på tidigt 70-tal. Sedan några få år tillbaka växer befolkningsmängden. Men det beror endast på invandring. Fortfarande dör det fler invånare än det föds barn och fler väljer att flytta till andra kommuner, än vad människor väljer att flytta hit. Vad tillväxtavdelningen än pysslar med, så fungerar det inte.

Varför är det då så här? Sossarna vill ha ett väl avlönat tjänstemannafrälse i den kommunala förvaltningen. Sålunda konstruerar man låtsasjobb med titlar som ger bra lön. På detta sätt får man tjänstemän som är helt beroende av socialdemokratiskt styre för sin framtida privata ekonomi. Skulle man få ett annat politiskt styre, så skulle kniven gå och dessa tjänstemän riskerar att ställas till arbetsmarknadens förfogande. D.v.s. konkurrera om riktiga jobb. Genom förfarandet skapar sossarna en mycket sosselojal kommunförvaltning, som kommer att, av rent egoistiska skäl, effektivt tillvarataga S-intressen.

Mindre effektivt blir användningen av våra skattemedel och eftersom inte sällan fel tjänsteman hamnar på fel stol, så blir även det arbete som utförs lidande. Förlusten är oss alltså dubbel.

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!