I en serie om tre inlägg så skrev vi våren 2017 om det utsläpp av bioharts som kontaminerade Alnöskogens naturreservat. Se här, här och här.
För dig som börjat följa bloggen efter det att dessa inlägg publicerades, så rekommenderar vi verkligen att du läser dem. De säger så otroligt mycket om vår lokala och regionala media, våra politiker och kommunens förvaltning.
Väldigt förkortat så är saken denna:
I december 2016 släpptes en betydande mängd bioharts ut i Moälven från Domsjö Fabriker. Hartsen fördes med vattenströmmarna ut i Öviksfjärden. En del blåste över till strandlinjen i Alneskogens naturreservat och kontaminerade där stränderna. Fabriken visade vid händelsen stor senfärdighet i att genom egen miljöräddning begränsa konsekvenserna av den olycka man orsakat. Den kommunala räddningstjänsten saknade helt utrustning för att vara behjälpliga och deltog inte alls i miljöräddningen.
Strax efter utsläppet frös fjärden till is, varför ingen sanering kunde genomföras då.
I samband med utsläppet skrevs det oss veterligen inte överhuvudtaget om saken i Allehanda. Inte heller SVT Västernorrland rapporterade. Däremot radio P4.
Vi blev uppmärksamma på utsläppet när kommunen våren 2017 lade upp en notis på sin hemsida om sanering i Alneskogen.
Länsstyrelsen, som har tillsynsfunktion gentemot Domsjö Fabriker, polisanmälde bolaget för miljöbrott först efter att vår granskning påbörjats och vi kontaktat dem. SVT Västernorrland sände ett helt slätstruket och tillrättaläggande reportage om saneringen, där man helt bortsåg från att ställa kritiska frågor till bolaget. Reportaget gjordes av Thomas Sundberg som är gift med sossarnas tredjenamn i kommunen, Anna Sundberg. Hon var vid tillfället ordförande för Kultur- och Fritidsnämnden – samma nämnd som ansvarar för skötseln av Alneskogen. Ett fullständigt obscent förhållande ur publicistiskt/journalistiskt etiskt perspektiv.
Det vi däremot missade helt och hållet är att hela affären faktiskt fick ett rättsligt efterspel. I maj 2018 accepterade Domsjö Fabriker ett strafföreläggande från en miljöåklagare med en företagsbot på 250 000 kr. Polisens förundersökning omfattar 65 sidor.
Vi har varit i kontakt med Länsstyrelsen och frågat detta:
“Har Länsstyrelsen efter den 5/5 2017 gjort någon inspektion i delar av Örnsköldsviksfjärden eller avkrävt dokumentation från Domsjö Fabriker på att sådan gjorts? Jag tänker på utsläppsspridning i strandmiljön.
Har Länsstyrelsen gjort någon inspektion hos Domsjö Fabriker med avseende på deras miljöräddande förmåga? Samma fråga för bolagets förebyggande arbete vad gäller lagen om skydd mot olyckor eller annan relevant lagstiftning eller författning?”
Svaret vi fick var detta:
“Länsstyrelsen har inte varit ut och gjort någon inspektion av Öviksfjärden. Däremot har vi varit i kontakt med Örnsköldsviks kommun som tillsammans med Domsjö Fabriker inspekterat saneringen av Alne naturreservat.
Länsstyrelsen har inriktat sin tillsyn på att bolaget inte ska släppa ut oljeföroreningar i recipienten inte på deras miljöräddande förmåga.
Bolaget har förelagts att göra nya riskanalyser för all utrustning där olja- och oljeliknande produkter hanteras.
Utifrån de risker som identifieras vid riskanalysen upprätta en tidsatt handlingsplan för att åtgärda de brister som framkommer vid riskanalysen.”
Vi påminner om att sommaren 2017 brast ett avloppsrör på fabriksområdet, vilket resulterade i att ett slukhål öppnade sig när vattnet transporterade bort jordmassor. Tidigare har en person fått sätta livet till efter att blivit smittad av legionella från fabrikens dåvarande biorening. Det finns anledning att betrakta Domsjö Fabriker med viss sund skepsis – även om det är en viktig arbetsplats i kommunen.
Fler inlägg
Tips: Jan Blomgren om utbyggnaden av energiproduktion
Tips: Den gröna bubblan – uppläst text av ekonomen Christian Sandström
Sevärt: Föreläsning med grundaren av Greenpeace