
Under rubriken ”Höga Kusten klarar av att utvecklas utan gårdsförsäljning av alkohol” skriver IOGT-NTO insändare i Allehanda. Olle Häggström, tidigare del av socialdemokratins övre skikt i kommunen, fäktar på mot väderkvarnarna.
Två saker som skrivs i insändaren förtjänar att kommenteras.
Det ena är följande:
”Höga Kusten och hela Västernorrland är ett fantastiskt område där vi tillsammans skall utveckla besöksnäringen. Personligen gör jag det genom ett engagemang i Bygdsam Nätradalen. Enligt min uppfattning är naturen och kulturen våra viktigaste delar, och jag är övertygad att vi klarar denna utveckling utan gårdsförsäljning av alkohol.”
Det här är ett rent perverterat sätt att betrakta det lokala sammanhanget. Utgångspunkten är att alla förändringar görs för människor som inte lever och verkar här, utan är på tillfälligt besök, och syftet är blott att enskilda lokala producenter skall tjäna pengar på förändringen. I föreställningsvärlden finns inte att vi som lever och verkar här, skulle vilja köpa lokalproducerat vin på plats hos tillverkaren.
Och det bör påminnas om att hela konceptet Bygdsam är ett sätt för sossekrumelurerna att kontrollera och ha insyn i föreningslivet. Ett föreningsliv som är beroende av kommunens allmosor är ett fogligt föreningsliv, i vilket ingen verklig opposition uppstår. Utom i Gideå, förstås. Öviks kommuns mest frihetliga bygd.
Näringslivsinslaget i Bygdsam är dessutom helt ringa och tur är väl det. Fri och oberoende företagsamhet ger ekonomisk utveckling. Vore samarbetsmodeller under kommunens socialdemokratiska paraply en framgångsrik melodi, så borde hela kommunen (och Västernorrland) vara en fantastisk framgångssaga. Så ser det nu inte ut, även om det skulle kunna vara betydligt värre än det är (se våra grannkommuner för exempel).
Det andra är detta citat:
”Minskad alkoholkonsumtion är det enskilt effektivaste sättet att skapa ett tryggare samhälle med mindre våld. De politiker som på allvar vill öka tryggheten och minska våldet i samhället måste även ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska.”
Man undrar om skribenten följt med i landets utveckling de senaste 20 åren överhuvudtaget? I nykterhetens egen tidning Accent, så skriver man så här:
”Någon ökning av antalet svåra misshandelsfall verkar dock inte ha skett.
– När vi tittar på statistiken för sluten vård så har andelen som vårdas för skador till följd av misshandel inte ökat, utan snarare fortsatt att minska.
Varför antalet som uppgivit att de misshandlats ökat, trots minskad alkoholkonsumtion, och varför det bara gäller dem som inte kräver vård, är svårt att säga.
– Det kan finnas flera orsaker. Antingen har faktiskt antalet fall av ringa misshandel ökat, medan den grövre misshandeln inte ökat. ”
(Vår fetning).
Skulle minskad alkoholkonsumtion minska gängkriminalitet och de mord i offentliga miljöer gängkriminaliteten ger upphov till och som blivit en del av den vardagliga nyhetsrapporteringen? Paulo Robertos besök hos prostituerade ger mer skriverier idag, än en avrättning på gatan i valfri storstad.
(Precis när detta inlägg skall läggas upp, nås vi av nyheten att en 17-åring blivit avrättad med kniv på en buss i Kiruna. Far och två söner är anhållna för mordet. Ett stalltips är att de är helnykterister.)
Skulle ett förbud mot gårdsförsäljning av alkohol minska oron för inbrott hos hemmansägare?
Skulle ett tillåtande av gårdsförsäljning av alkohol leda till att testosteronstinna 22-åringar överdoserar på stiltonost och halvsöta dessertviner, jästa på blåbär och svarta vinbär?
Skulle förbud mot gårdsförsäljning av vin minska den epidemiska utvecklingen inom sexualbrott som landet sett de senaste 30 åren?
Vad är egentligen ”trygghet” för Häggström? Att alkohol ger upphov till våld är helt klart. Men det stora flertalet människor oroas inte av det våldet, då de uppfattar att de inte löper risk att drabbas av det. Och en enorm majoritet av alkoholkonsumenterna begår inte våld överhuvudtaget. De som drabbas är framförallt unga män som misshandlas på allmän plats och kvinnor som misshandlas i hemmet. Hur förbud mot gårdsförsäljning av vin skulle minska de fenomenen är svårt att se, milt uttryckt.
Låser man däremot in notoriska gatuvåldsverkare och kvinnomisshandlare, samt kastar bort nyckeln, skulle dessa typer av våld falla som en sten i statistiken. Men det vill inte Häggströms parti. Där skall det klemas och rehabiliteras med de predatorer som orsakar sådant lidande för sin nästa.
S är ett gigantiskt större hot mot tryggheten, än gårdsförsäljning av alkohol.
Epilog. Några dagar efter det att ovan skrevs, svarar Jonny Lundin – centerstark man i länet – på en annan insändare som ifrågasätter gårdsförsäljning. Och visst vill Jonny Lundin ”stärka näringsliv och turism”:

Tänk om utgångspunkten istället var: våra väljare vill kunna köpa lokalproducerade alkoholhaltiga drycker, på plats hos producenten.
Fler inlägg
Första maj är blaj
I all korthet om flygplatsen
Anna-Belle Strömberg och tunneln