5 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Konsten att köpa tjänster som kan utföras själv

Statisticon är ett företag i Uppsala, vars tjänster består av att sammanställa och analysera statistik. De skriver om sig själv:

Vi ser livet bakom siffrorna.

Vi är experter på statistik och brinner för vårt arbete. För oss är statistik bokstavligen en fråga om liv och död. Vi drivs av nyfikenhet och längtan efter att omsätta nya frågeställningar till begriplig och levande statistik.

Vi verkar för ett sunt användande av statistik i samhället. Oavsett om vi jobbar med medicinsk forskning eller samhällsstatistik präglas vårt arbete av ett kritiskt tänkande, stor noggrannhet och säkerhet.

Våra uppdragsgivare arbetar för människors hälsa och välfärd.

Vi är stolta att få dela detta ansvar.”

Mats Forsberg, VD”

Det låter högtravande och fint. En titt på allabolag.se visar att det går bra för företaget: 15 anställda, omsättning dryga 30 miljoner kr och resultat efter finansnetto på 4,4 miljoner kr. Inte illa. Speciellt inte för ett kontorsföretag som knappast har några speciella löpande investeringsbehov annat än att med tiden byta ut möblemang och persondatorer.

2/3 av Statisticons omsättning kommer från offentlig försäljning till de 122 kunder företaget har i offentlig sektor. En av de kunderna är Örnsköldsviks kommun.

Häromdagen meddelade Örnsköldsviks kommun på sin hemsida:

Ny befolkningsprognos för åren 2018-2027”

och fortsätter:

Varje vår beställer Örnsköldsviks kommun en prognos för utvecklingen av Örnsköldsviks befolkning.”

Därefter följer en beskrivning i korthet av vad befolkningsprognosen redogör för. Som vi tidigare har rapporterat, så väljer man att klumpa ihop inrikes flyttning med invandring och kallar detta ”inflyttning”. Det ser helt enkelt bättre ut att säga att inflyttningsnettot är högt, än att redogöra för att inrikes flyttnetto är negativt och nettoinvandringen hög. D.v.s. fler människor väljer att lämna Örnsköldsvik för ett liv i andra kommuner, än vad andra kommuners invånare väljer att flytta hit. Och invandringen är skyhög. Så hög att 2016 så var nettoinvandringen 608 personer, vilket råkade överensstämma exakt med antalet födda barn i kommunen. Med sådana siffror går det utmärkt väl att med bibehållet samvete påstå detta: socialdemokraterna arbetar för att byta ut kommunens befolkning.

Men, det är inte detta som är det egentliga ämnet i detta blogginlägg.

Statisticons rapporter kan läsas här och här. De är snyggt utformade och späckade med diagram och tabeller. Allt ser så bra och proffsigt ut. Därför måste vi förstås nyansera bilden. Men innan vi gör det vill vi noga poängtera detta: det finns inga sakfel i Statisticons rapporter. Deras produkt är korrekt, om än anpassad till den politiskt korrekta hållningen i invandringspolitikens problematik.

Så, let´s go:

Statisticons produkt är som prognos betraktad en minimal gäspning. Högst 10% av innehållet i de länkade dokumenten kan med god vilja kallas för prognosarbete. Vidare är övriga 90% en torr redogörelse av historiska fakta. De 10% som ändå kan klassas som prognos, bygger i betydande delar på gissningar. Varför då? Jo, därför att den mycket stora invandringen till Sverige har i väsentliga delar styrt befolkningsutvecklingen de senaste 20 åren. Och invandring är som bekant politik. Det går inte att förutspå vilken politik som kommer att föras på migrationsområdet, genom att titta på befolkningspyramiden och historiska födelsetal.

Däremot är rapporterna bra om man vill ha just den historiska bilden: sammanställd fakta över födslar, död och flyttningar. Dock med förbehållet om att vilja tona ned nettoinvandringen genom att kalla den inflyttning.

Jaha, var det allt? – kanske Du nu tänker.

Nej.

I rapporterna anger Statisticon att all data är tagen från SCB och Migrationsverket. Det vet vi alltför väl. Ty det är där vi själva nämligen tar all statistik om Örnsköldsviks kommun ifrån. Och allt utom uppgifter om asyl och vissa andra typer av skäl till TUT eller PUT (tillfälligt respektive permanent uppehållstillstånd), kan erhållas från SCB. Av vem som helst, när som helst, från vilken dator som helst.

D.v.s. all den fakta Statisticon presenterar är tillgänglig med några knapptryckningar från SCB:s hemsida. Närmare bestämt från deras s.k. statistikdatabas. Den återfinns här. Du som medborgare kan t.ex. snabbt ta reda på allt om födelsetal, invandring eller bostadsbyggande i Örnsköldsviks kommun och få allt nedladdat till din egen dator i excellfilsform, för vidare behandling. T.ex. göra egna diagram. Statisticons briljanta affärsidé är att utnyttja att de kommunala tjänstemännen i landet inte fattar detta.

Eller kanske tjänstemännen inte orkar själva.

Då återstår frågan: vad betalade kommunen för Statisticons tjänster?

Det är förmodligen här vi finner förklaringen till företagets fina resultat. Ty de av oss länkade två rapporterna kostade skattebetalarna 27 800 kr. Det låter utvecklingsstrategen som beställt dem meddela, när vi frågar i ett mail.

Om utvecklingsstrategens månadslön är 35 000 kr, så blir arbetskraftskostnaden för kommunen ungefär 40 000 kr (till månadslönen skall läggas sociala avgifter men dras ifrån den kommunala skatten). 27 800 kr motsvarar alltså ungefär 15 arbetsdagar av utvecklingsstrategens tid. D.v.s. tre hela arbetsveckor. Han skulle alltså kunna sitta i tre veckor och ladda ned data från SCB och sammanställa den för vidare användning i den kommunala förvaltningen, för samma kostnad som Statisticons tjänst gett upphov till.

Du betalar.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!