Förhandling. Lagmannen Lena Wahlgren tillser att det blir bakom stängda dörrar. Men protokoll måste skrivas och det är det protokollet som ligger till grund för den här texten.
Det ska prövas om Herr Arne skall sättas under förvaltarskap – han är i denna stund satt under interimistiskt förvaltarskap och har så varit i ett halvår.
Överförmyndaren i Övik är sökande. Det är alltså Öviks kommun som vill se Herr Arne sättas under Linda Walegrens kontroll. Om så sker – och vi vet att det skedde – så ska sedan Överförmyndaren utöva tillsyn på Linda Walegrens arbete. Ty detta är Överförmyndarens uppgift enligt föräldrabalken. Sug i er det: Öviks kommun driver ärendet rättsligt, föreslår person att bli förvaltare och skall sedan dessutom utöva tillsyn på denna. Är det inte en underbart…vidrig konstruktion, så säg?
Herr Arne uppger via sitt knappt 48 timmar gamla juridiska biträde att han motsätter sig att förvaltarskap anordnas.
Därefter uppger Linda Walegren att hon anser att Herr Arne är i behov av förvaltare. Samma Linda Walegren som är anställd på Optio – ”hela Sveriges förvaltarenhet” – bolaget vars verksamhet består av tillhandahålla förvaltare och gode män. Det som, enligt Västmanlands Tingsrätt, det saknas juridisk grund för. Hon, som helt uppenbart är jävig å det grövsta, tillåts yttra sig i saken. Det är så fel, så fel.
Därefter följer denna passage i protokollet:
”Överförmyndaren utvecklar grunden för ansökan enligt aktbil. 1, 2 och 4 samt anför därutöver bl.a. följande. Den orosanmälan som inkommit är från personer som känner Herr Arne. Han befinner sig i en besvärlig situation. Hans ekonomi är som ett sjunkande skepp. Han utnyttjas av andra personer och han inser inte sitt eget bästa. Utgifterna överstiger inkomsterna. Han har inte hållit sina hyresfastigheter försäkrade vilket är en fara för hyresgästernas hälsa och liv.”
Betänk detta: det är ointressant hur Herr Arne sköter sina hyresfastigheter. Man sätter inte människor under förvaltarskap p.g.a. dåligt affärsomdöme. Det finns lagstiftning som kliver in när hyresfastigheter inte sköts. Inte heller är det grund för förvaltarskap att den personliga ekonomin går dåligt. Socialbidragstagare sätts inte rutinmässigt under förvaltarskap.
Den enda meningen i det citerade stycket som är relevant är ”Han utnyttjas av andra personer och han inser inte sitt eget bästa”.
Så följer en längre detaljerad utläggning från interimistisk förvaltare Linda Walegren, som framförallt kretsar kring Herr Arnes fastighetsinnehav och hur dessa sköts. Bl.a. hålls emot Herr Arne att Linda Walegren låtit vräka en missbrukare, varpå Herr Arne tagit tillbaka denne. Det är visst svårt att hålla reda på ångermanländska hyresgäster därnere från Sörmland.
48-timmarsbiträdet Joakim Stenberg yttrar sig sedan enligt nedan:
”Joakim Stenberg uppger bl.a. följande. Herr Arne har inga problem med att ta hand om sig själv och sin egendom. Han har visserligen vissa problem med hyresgäster och det är endast det som han eventuellt skulle behöva hjälp med. I övrigt finns inget hjälpbehov. Herr Arne har rätt att leva som han vill. Han har själv valt att ha låg temperatur i sin bostad. Att det är stökigt i hans bostad utgör inte grund för ett förvaltarskap. Läkarintyget styrker inte att förvaltarskap behövs och det finns inte heller i övrigt någon grund för förvaltarskap.”
Det finns inget att anmärka på det Joakim Stenberg uppger. Men notera särskilt de två fetade meningarna.
Så kommer vi till Herr Arne själv. Han yttrar sig vid förhandlingen och ett yttrande han skrivit läses upp och vi citerar direkt från protokollet:
”Herr Arne ger in ett skriftlig yttrande, aktbil. 26, som läses upp av ordföranden. Han uppger därutöver bl.a. följande. Han klarar sig själv och behöver ingen hjälp alls. Peter och Lotta är hans släkt och det är därför naturligt att han vill hjälpa dem med bostad och pengar. Det är riktigt att han låter dem disponera hans bankkort. De kan inte skaffa sig egna bankkort och de behöver pengarna bättre än han. Han får ingen information om hur mycket pengar han har eller vad som tas ut från hans konto. Han är utsatt för skurkar och även domstolen samarbetar med dem.”
[Peter och Lotta är pseudonymer]
Meningen om att Herr Arne anser att han inte får information, ska förstås som att den interimistiske förvaltaren inte ger honom sådan.
Det skär i en när man läser stycket som refererar Herr Arnes yttrande. En tolkning kan vara att den gamle mannen inte längre finner någon glädje i att framgångsrikt förvalta sitt fastighetsinnehav. Han har inga egna barn, men har uppenbart två personer han bryr sig om, även om man kan ana att dessa inte är Guds bästa barn. Den som levt förstår.
Och Herr Arne har alldeles rätt: han är utsatt för skurkar och Ångermanlands Tingsrätt samarbetar med dem.
Nästa avsnitt om Herr Arne blir en epilog, där vi försöker sammanställa de förhållanden i den här historien som är de verkligt skeva, obehagliga och för individen förnedrande.
Fler inlägg
Justitieombudsmannens granskning av överförmynderiet – en enkel observation
Feelgoodfredag: Hovrättsbeslut går Arne Gavelins väg
Interpellationssvaret [Gavelin]