3 juni, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Jon och plastpåsarna

Folkförakt levereras i olika färg och form. En variant är när Jon Häggqvist ironiserar i Allehanda över de medborgare som kritiserar den snart nog införda plastpåseskatten.

Jon står vid sidan om och betraktar denna fars med ett leende, skriver han. Men det är inte stolliga politiker han avser, när han använder ordet fars. Nej, det är människorna som protesterar han lyser på med ficklampan. Tangentbordsriddare kallar han dem. Och de som inte vill betala hundratals procent skatt till staten på plastpåsar, är ”snålsvenskar”:

”Det är ännu inte uppe på Bensinupproret-nivå, men jag kan se i spåkulan att det blir en riktig folkstorm när vi står vid fullbordat faktum i maj och det börjar svida i snålsvenskens plånbok på riktigt.”

Man kan undra vad tangentbordsriddare är i detta sammanhang. För oss är det ordet något man sätter som epitet på självutnämnda experter, när expertisen är teoretisk med avsaknad av praktisk erfarenhet, i ett ämne som är högst praktiskt till sin natur.

T.ex. när man bäst vet hur man söker och erhåller ett jobb som krönikör med meriter, färdigheter och skicklighet som grund – men aldrig gjort så själv. För hur många högskolepoäng Jon än är har inom teoretisk ishockey, så har han inte blivit plastpåsekrönikör i konkurrens med andra. Vi gissar att om Allehanda började rekrytera krönikörer utanför sportredaktionen, så skulle tidningens upplaga öka.

Nåväl. Nyligen gästföreläste en filosofiprofessor – Åsa Wikforss – i Övik på ämnet ”Alternativa fakta”. Det är alltså fakta som, oavsett om de är sanna eller inte, det politiska etablissemanget vill hålla kort. Låt oss ge lite alternativa fakta i plastpåsefallet.

En vanlig bärkasse i plast på Coop väger runt 20 g och kostar 2,50 kr. Av det är 50 öre moms. Den kommande plastpåseskatten är 3 kr per sådan plastpåse. Till detta skall läggas moms. Om Coop behåller sitt plastpåsepris före moms, så kommer kunden att få betala 6,25 kr för en påse, efter skattens införande. Av dessa 6,25 kr är 4,25 kr skatt och moms till staten. Den totala skatten är alltså 212,5%. Kilopriset på plastpåsarna blir till kund 312,50 kr.

Vi pausar plastpåsarna och tittar på vad skatten på en liter 95-oktanig bensin är. Nedan bild är tagen från siten Ekonomifakta:

(Ekonomifakta)

När priset till kund på en liter bensin är 15,74 kr, så utgörs 9,73 kr av moms och skatt.

Plastpåsar tillverkas av polyeten. Det är en kolvätebaserad polymer, vilket betyder att kol- och väteatomer utgör hela plastpåsens sammansättning. Det går ungefär två väteatomer på varje kolatom och eftersom 12 väteatomer väger lika mycket som 1 kolatom, så kan man lite förenklat säga att 86% av plastpåsens vikt är kol, vilket sålunda blir runt 17 g.

Bensin består också av kolväten och man är inte helt beräkningsmässigt fel ute om man approximerar kolmängden i bensin på samma sätt som för påsen ovan. Eftersom en liter bensin väger ca 0.8 kg, betyder det att kolmängden i en liter är 0.7 kg. Kilopriset på bensin är 22,50 kr, att jämföra med plastpåsarnas 312,50 kr.

En personbil som drar 0.7 liter per mil, förbrukar alltså ungefär ett halvt kg kol per mil. Eller om man så vill kol som motsvarar 29 plastpåsar från Coop. Efter skattehöjningen kommer 29 plastpåsar från Coop att kosta 181 kr.

Skatt och moms per kg kol i plastpåseform, blir 250 kr.

Tillbaka till Jon. Så här skriver han:

”Det är min fasta övertygelse att det inte finns något liv efter detta och att vi bör försöka ta till vara på varje minut vi har på jorden.

Vill man tjafsa om en sketen skatt på plastkassar får man givetvis göra det – men jag tänker att det bör finnas väsentligare saker att diskutera.”

Låt oss för Guds skull inte diskutera att det sitter idioter i riksdagen och stiftar idiotiska lagar om skatt på plastpåsar. Man undrar onekligen vilka väsentligheter som Jon vill diskutera? Parkeringskaos på Coop? Löses enkelt genom att handla annorstädes.

(Den som vill se hur det föraktade folket tar emot Jons krönika, kan gå in på Allehandas facebook).

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4 / 5. Vote count: 4

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!